Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina, luptă pentru Mikolaiv. Forțele ucrainene vizează peninsula Kinburn, strategic ocupată de ruși

Potrivit unei postări a Institutului pentru Studiul Războiului, un oficial ucrainean recunoaște că forțele ucrainene desfășoară o operațiune militară care vizează peninsula Kinburn, din regiunea Mikolaiv. Controlul asupra acesteia i-ar permite Ucrainei să-și intensifice activitatea navală acolo și să desfășoare potențiale operațiuni de trecere pe malul estic din regiunea Herson.

Guvernul ucrainean oferă oamenilor din orașul Herson, recent eliberat, o evacuare gratuită în regiuni cu infrastructură mai bună, precum și cazare gratuită. Orașul este, în continuare, în mare parte fără energie electrică și apă curentă.

Frontul de sud este recent punctul central al eforturilor forțelor rusești, precum și al forțelor ucrainene înainte ca Ucraina să elibereze malul vestic al Hersonului, inclusiv capitala regională.

Un oficial ucrainean a recunoscut că forțele ucrainene desfășoară în regiunea Mikolaiv, peninsula Kinburn, o operațiune militară, în această zonă care ar permite forțelor ucrainene să desfășoare mai bine potențiale operațiuni pe malul de est din regiunea Herson.

Avantajele peninsulei Kinburn

Peninsula Kinburn se află la doar 4 km de orașul Oceac peste strâmtoare și permite controlul intrării pe râurile Nipru și Bugul de Sud, precum și în porturile Mikolaiv și Herson. 

Forțele ruse au folosit poziții din peninsula Kinburn ca să efectueze atacuri de rutină cu rachete și artilerie asupra pozițiilor ucrainene din Oceac, sudul regiunii Mikolaiv și din alte zone, de-a lungul coastei Mării Negre, controlate de Ucraina.

Controlul asupra peninsulei Kinburn ar permite forțelor ucrainene să reducă atacurile rusești pe coasta Mării Negre, controlată de Ucraina, să intensifice activitatea navală în zonă și să desfășoare potențiale operațiuni de trecere pe malul estic din regiunea Herson, sub atacuri rusești cu artilerie semnificativ mai reduse, în comparație cu o traversare a râului Nipru.

De-a lungul malului estic al Niprului, forțele ruse continuă să-și consolideze apărarea și să construiască fronturi suplimentare în interiorul teritoriului ocupat de Rusia, de unde, după retragerea lor, continuă să atace pozițiile ucrainene și să bombardeze zonele eliberate, inclusiv orașul Herson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE