Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană: Nu vedem condiţii pentru un minim de teren prin care să se ajungă la negocieri între Rusia-Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că, în prezent, nu există „condiţii pentru un minim de teren” pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.

„Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiţii pentru o negociere între cele două părţi în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident. Poziţiile sunt atât de diferite şi atât de masiv îndepărtate una de alta, încât, astăzi, nu vedem condiţii pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a afirmat Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că perioada de iarnă „va conduce probabil la o încetinire relativă a intensităţii războiului”.

El a mai spus că la nivelul aliaţilor există comunicare cu partea rusă „pe canale politice şi pe canale specializate, militare şi de intelligence, în afara discuţiei despre Ucraina”.

„Nimeni din cadrul Alianţei nu negociază ceva în numele Ucrainei. Este un lucru la care ţinem foarte mult. Şi, la nivelul alianţei noastre, politic nu avem contacte cu Rusia, dar preşedintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, a avut o corespondenţă scrisă cu generalul Gherasimov. Nu vedem semnale foarte încurajatoare din partea Federaţiei Ruse”, a completat secretarul general adjunct al NATO.

El a vorbit despre nevoia de a evita escaladarea conflictului prin incidente sau accidente.

„Nu vedem, în postura rusească de astăzi riscuri sau intenţii sau resurse pentru a începe ceva împotriva NATO", a arătat Mircea Geoană.

Sprijin pentru Ucraina

„NATO oferă asistență neletală, iar aliații oferă asistență militară. Au aprobat un pachet cuprinzător la Madrid care acoperă următoarea decadă, să spunem. Ar putea crea condițiile ca reziliența Ucrainei ca stat suveran să fie îndeplinită”, a spus Mircea Geoană.

Amenințarea nucleară

Pentru Secretarul general adjunct al NATO amenințarea nucleară reprezintă un pericol pe care nu îl putem ignora.

„Această retorică, de ațâțare la nivel nuclear e periculoasă și condamnabilă. În ultima perioadă am văzut ca această retorică nu mai este la fel de intensă, nu am sesizat nicio modificare de postură. Nu pot spune că acest risc nu există. Această retorică e contraproductivă”, a mai adăugat Secretarul general adjunct al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE