Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană compară referendumurile lui Putin cu un moment din România anului 1986

Publicat de: Dan Stancu

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a reacționat, vineri seară la decizia Rusiei de a anexa regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, după așa-zisele referendumuri de săptămâna aceasta.

Pentru cei din România, care am trăit vremurile regimului comunist, aceste zile evocă momentele ridicole ale referendumului militar din noiembrie 1986, când votul popular a fost mimat cu un zdrobitor și absurd 100%, în favoarea propunerii conducerii Partidului Comunist”, a declarat Mircea Geoană.

La acel referendum s-a decis reducerea cu 5 la sută a armamentelor, efectivelor și cheltuielilor militare de către Republica Socialistă România.

Acțiunile președintelui Putin din aceste zile însă marchează o nouă escaladare în războiul său împotriva Ucrainei și împotriva Vestului democratic. O retorică politică periculoasă, pe care o condamnăm cu tărie. Țin să precizez, pentru opinia publică de acasă și pentru comunitățile românești din țară și din străinătate, că în acest moment nu avem informații care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei. Suntem, evident, vigilenți, dar vreau să fac această precizare pentru cei de acasă”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a dat asigurări că NATO este angajată deplin în apărarea „întregului teritoriu al Alianței”. „Suntem uniți, extrem de angajați în apărarea teritoriului aliaților, inclusiv al României”, a adăugat Geoană.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat vineri anexarea „ilegală şi ilegitimă” de către Rusia a patru regiuni din Ucraina şi a avertizat Moscova să nu folosească arme nucleare în acest conflict.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE