Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decizia lui Putin care a schimbat atitudinea rușilor față de război. Cum s-a ajuns de la „mândrie” la „frică și groază”

Publicat de: Euronews

Popularitatea lui Vladimir Putin este în scădere după anunțul privind mobilizarea rezerviștilor pentru frontul din Ucraina. Decizia a stârnit „anxietate, frică și groază” în rândul a 47% dintre ruși, arată un sondal al Centrului Levada. 23% s-au declarat șocați, iar 13% și-au exprimat sentimente de furie.

Doar 23% au declarat că au simțit „mândrie pentru Rusia”, relevă sondajul, citat de euronews.com. Studiul a fost realizat în perioada 22-28 septembrie în rândul a 1.631 de adulți ruși din 50 de regiuni.

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că vor fi chemați doar 300.000 de rezerviști cu experiență militară anterioară, dar a existat o iritare publică, chiar și în rândul oficialilor și al comentatorilor pro-Kremlin, față de numărul mare de persoane aparent neeligibile care au primit documentele de chemare.

Mii de bărbați în vârstă de recrutare au încercat să părăsească Rusia, în timp ce în zeci de orașe au avut loc proteste - care au fost rapid dispersate de poliție.

Apelul lui Zelenski către poporul rus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa, preluată de Agerpres. „Pentru a opri războiul, trebuie să opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viaţă”, a subliniat Zelenski.

Într-un al doilea mesaj video, Zelenski s-a adresat în special regiunii multietnice Caucaz din Rusia. Numeroşi membri ai minorităţilor etnice ar fi trimişi în zona de război. Președintele ucrainean a acuzat Rusia că aduce moarte, tortură, viol şi distrugere. „Acest lucru poate fi oprit", însă cetăţenii (ruşi) trebuie "să se ridice şi să lupte”, a declarat el.

De asemenea, preşedintele ucrainean a salutat rezistenţa din Rusia faţă de mobilizarea parţială a rezerviştilor ordonată de Kremlin. Zelenski a spus că 58.000 de ruşi au fost ucişi în Ucraina, cifră neconfirmată de Moscova şi care nu poate fi verificată din surse independente.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, mulţi dintre soldaţii ruşi au fost trimişi la luptă fără legitimaţii sau documente, ca să nu poată fi identificaţi, şi i-a sfătuit pe ruşii recrutaţi să-şi tatueze numele, pentru ca trupurile lor să poată fi restituite rudelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE