Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina va continua anul viitor. Oficial de rang înalt din NATO: „Putin are o puternică retorică nucleară”

Războiul din Ucraina va continua și în 2023, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul NATO, precizând că negocierile de pace sunt excluse. În schimb, surse diplomatice din Alianța Nord-Atlantică au afirmat că există presiuni pentru ca negocierile să aibă loc, în contextul crizei economice. Mai mult, NATO vrea să sprijine Ucraina pe termen lung, iar acest subiect urmează să fie discutat la reuniunea miniștrilor de Externe ce va avea loc săptămâna viitoare la București.

Totodată, amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin reprezintă un factor de îngrijorare, motiv pentru care oficialii NATO nu exclud această posibilitate.

Cum evoluțiile de pe front sunt influențate inclusiv de vreme, oficialii NATO iau în calcul mai multe scenarii. Dacă situația se va stabiliza pe front, forțele ucrainene ar putea obține victorii, cu condiția ca solul să fie înghețat. În schimb, Rusia ar putea trimite pe front aproape 300.000 de recruți care acum se antrenează.

Surse din cadrul NATO, despre amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin. „Are o puternică retorică nucleară, dar nu avem niciun indiciu că a început demersurile”

Surse diplomatice din cadrul Alianței Nord-Atlantice au precizat că situația din Ucraina s-a agravat de la începutul războiului, iar, în pofida amenințărilor nucleare ale președintelui Vladimir Putin, oficialii NATO nu ar avea „niciun indiciu” că Rusia a început demersurile pentru a folosi arma nucleară.

„Putin mereu a făcut ce a spus că va face. Are o puternică retorică nucleară, dar nu avem niciun indiciu că a început demersurile să folosească arma nucleară, nu vedem pași să facă asta. Dar nu excludem această posibilitate. Le-a spus cetățenilor că Occidentul amenință Rusia.

Desigur că își folosește capacitățile să intimideze cu amenințarea. Are capabilități pe care le poate combina. (...) E un sistem în spatele lui, dar toate deciziile sunt luate de el. El dă indicații ordine militarilor”, a explicat un înalt oficial din NATO.

În momentul în care a ordonat începerea războiului, Putin era convins că va ocupa Ucraina imediat, dar a suferit pierderi. Din acest motiv, liderul de la Kremlin a ajuns să fie criticat în cercurile sale de apropiați, spun sursele citate.

„Vede că în ograda sa deja sunt voci care dau vina pe el și spun că e responsabil. E din ce în ce mai mult pus la colț. El nu e capabil să piardă. Are nevoie de timp, tocmai de aceea acum consolidează trupele, vrea să reinvestească în tehnică, are nevoie de timp pentru ca în primăvară să atace în forță, iar acum ritmul e mai lent”, au mai precizat sursele din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Războiul din Ucraina ar putea continua și în 2024

La nivelul NATO se vorbește și despre eșecul „operațiunii speciale” anunțate de Putin care se aștepta că învingă Ucraina în câteva zile. Militarii ruși „nu pare că au o sincronizare, organizare comprehensivă”, spun sursele citate.

Totodată, mobilizarea parțială a recruților a fost făcută pentru a „umple golurile”, însă rușii „nu sunt bine echipați”.

„În 2023 încă va continua războiul, dacă va continua și în 2024 nu se știe. Nu există niciun indiciu că va înceta, că iarna sau alți factori vor opri războiul. Mobilizarea și reorganizarea sunt indicii că Putin vrea să continue, că nu a renunțat la obiectivele inițiale”, a afirmat un înalt oficial din cadrul NATO.

Noi exerciții militare NATO

Mai mult, surse militare din cadrul NATO au afirmat că „până la vară vom vedea noi exerciții în care vor fi implicați militarii din battle group-uri”.

”Aliații NATO nu se mai antrenează doar de dragul de a se antrena și pt a fi pregătiți, ci și pt a transmite un mesaj deliberat atât inamicului, cât și populației”, au explicat sursele militare care iau în calcul toate scenariile.

NATO ar vrea un plan pe 10 ani pentru sprijinirea Ucrainei

Surse diplomatice din cadrul NATO au afirmat că la Alianța pregătește un plan pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei în următorii 10 ani.

În acest moment, Alianța oferă un sprijin neletal, constând în asistență în domeniul securității, oferirea de medicamente și combustibil. În schimb, există discuții inclusiv despre trimiterea în Ucraina de drone, precum și de echipament și uniforme pentru armată.

„Pe termen lung (planul pe 10 ani), NATO vrea să ajute Ucraina să se reconstruiască, să ajute familiile militarilor, militarii ucraineni, civilii. Până acum, au fost zeci de milioane de euro alocate de NATO, dar aliații ajută și individual”, au precizat sursele citate din cadrul NATO.

Aceleași surse estimează că militarii ucraineni ar putea obține victorii pe front în următoarea perioadă, în condițiile în care la iarnă situația să se stabilizeze pe front, iar solul să înghețe.

În schimb, din primăvară, Rusia ar putea mobiliza la capacitate maximă pe front aproape 300.000 de recruți care se antrenează în prezent.

„Ucraina încearcă să folosească momentul prin succesul din Herson. E o tatonare, nu o ofensivă puternică. Sunt bătălii în desfășurare, încă mor oameni în acest moment.

Rușii își consolidează liniile de apărare să oprească atacurile Ucrainei și să se reorganizeze, știind că vine iarna. O să fie frig, noroi, dar acum își consolidează liniile de apărare.

Ne așteptăm ca în următoarele 8-10 săptămâni rușii să se reorganizeze și să vrea să aibă control asupra zonelor anexate”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul NATO.

Surse diplomatice din cadrul NATO: „Sunt presiuni pentru negocieri de pace, însă nu vorbește nimeni despre ele. NATO nu are încredere în Rusia”

Mai mult, Ucraina se confruntă cu probleme tot mai mari pe măsură ce infrastructura sa energetică este bombardată de armata rusă. Din acest motiv, au fost și zile când locuitorii din Kiev au avut electricitate aproape 25 de minute, au precizat sursele citate.

În acest moment, militarii ucraineni sunt concentrați în regiunile Herson și Zaporojie pentru ca rușii să nu câștige mai mult teren. Aceștia au nevoie în continuare de cât mai mult sprijin letal și neletal ca să mențină lupta, a subliniat oficialul de rang înalt din cadrul NATO.

De cealaltă parte, Rusia a distrus infrastructura critică a Ucrainei, cea pentru încălzire și electrică, semn că trupele mobilizate de Putin nu au renunțat la război, a adăugat acesta.

Surse diplomatice din cadrul Alianței au afirmat că retorica Moscovei nu s-a schimbat de la începutul războiului. Kremlinul încearcă să se îndrepte spre parteneri China și Iran pentru a obține sprijin politic. Totodată, aceleași surse susțin că există presiuni pentru negocieri de pace, „ însă nu vorbește nimeni despre ele și nici nu se va întâmpla asta”.

În aceste context, Turcia ar face eforturi pentru a aduce la masa negocierilor. Chiar dacă s-ar încheia un acord între Ucraina și Rusia, NATO nu ar avea încredere în Kremlin că încetarea focului nu ar reprezenta o garanție pentru viitor, au mai precizat sursele diplomatice din cadrul NATO.

Discuțiile pentru purtarea de negocieri au apărut în contextul crizei economice existente la nivel mondial.

Sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova, printre subiectele prioritare de la Ministeriala NATO de la București

De asemenea, oficialii NATO vor să se întrunească în cadrul unei reuniuni ministeriale la București. Printre temele abordate s-ar putea număra sprijinul acordat Ucrainei, precum și ajutorarea statelor aflate la risc, precum Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina și Georgia, parteneri strategici NATO din Balcani.

În plus, în cadrul Alianței se fac pași pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de NATO. Faptul că oficialii de la Chișinău iau parte la o ministerială a NATO reprezintă un semnal clar al faptului că Alianța sprijină acest stat, au mai precizat sursele citate.

Ministeriala NATO va avea loc pe 29 şi 30 noiembrie la Bucureşti și va fi "un moment-cheie" pentru implementarea deciziilor de la cele două summituri ale Alianţei de anul acesta, a declarat, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE