Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron anunţă un ajutor de peste 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

21/11/2022 , 21:09

Reacția Maiei Sandu după Conferinţa de la Paris

„Am mulțumit partenerilor și prietenilor noștri pentru susținerea lor vitală ca să rezistăm acestor crize și i-am asigurat că, în calitate de țară candidată la UE, lucrăm la recomandările Comisiei Europene și ne pregătim pentru lansarea negocierilor de aderare la UE. Oricât de greu ar fi, vom merge pe calea democrației și a integrării europene. Am mulțumit și Președintelui Emmanuel Macron pentru angajamentul de a consolida relațiile moldo-franceze și pentru tot sprijinul acordat Republicii Moldova”, a transmis pe Facebook preşedintele Republicii Moldova.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Republica Moldova va primi un nou ajutor internaţional de peste 100 milioane de euro cu scopul de a face consecinţelor războiului în Ucraina - criza energetică şi afluxul de refugiaţi - precum şi pentru a continua reformele demarate în vederea aderării la UE, a anunţat luni preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul Conferinţei internaţionale a donatorilor pentru Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Paris, potrivit Reuters şi Deschide.md, preluate de Agerpres.

„Cu scopul de a face faţă necesităţilor imediate, noi am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 milioane de euro”, a spus şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Maia Sandu, în finalul celei de-a treia Conferinţe ministeriale de sprijin pentru Republica Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale reprezentând în special Uniunea Europeană şi SUA.

Conferinţa de la Paris este o dovada sprijinului pentru reformele promovate în Republica Moldova, care justifică din plin decizia Uniunii Europene de a i se acorda statutul de ţară candidată pentru aderare, a afirmat Emmanuel Macron, rostind cuvinte de apreciere la adresa autorităţilor de la Chişinău pentru curajul şi hotărârea de a consolida statul de drept şi de a nu ceda în faţa războiului.

„Nu aveţi nimic să ne cereţi, este datoria noastră şi recunoştinţa noastră pentru munca ambiţioasă şi curajoasă pe care o duceţi acolo şi pentru ţara dvs., şi pentru Europa”, a spus Macron.

Fosta republică sovietică, cu 2,6 milioane de locuitori, situată la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova este candidată din luna iunie la integrare în Uniunea Europeană.

Din acest pachet de ajutor, zece milioane de euro vor fi alocaţi până la sfârşitul anului sub formă de subvenţii Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Programului Alimentar Mondial (PAM) şi UNICEF, a precizat el.

La începutul anului 2023, generatoare de înaltă putere vor fi livrate spitalelor din Republica Moldova. Agenţia franceză pentru dezvoltare (AFP) va aloca 90 milioane de euro Republicii Moldova în perioada 2023-2024.

Republica Moldova este afectată pe plan energetic şi economic de conflictul din Ucraina

Moscova a redus la jumătate livrările sale de gaze pentru R. Moldova şi exporturile de electricitate din Ucraina au devenit imposibile din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurilor ucrainene.

Miza, pentru Paris, este de a ajuta populaţia moldoveană să depăşească condiţiile vitrege de iarnă.

„Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică”, a subliniat preşedintele Republicii Moldova în aceeaşi conferinţă de presă, informând despre o rată a inflaţiei fără precedent de 35%.

„Mulţi moldoveni nu vor avea posibilitatea să-şi plătească factura în această iarnă, cel puţin dacă guvernul nu intervine”, a spus ea.

Republica Moldova a trebuit, între altele, să primească mai multe zeci de mii de refugiaţi ucraineni pe teritoriul său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE