Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu cere ajutorul UE pentru Republica Moldova. „Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a avertizat că țara pe care o conduce se confruntă cu „cea mai gravă criză energetică” din ultimii 30 de ani, pe fondul războiului din Ucraina. De asemenea, a cerut sprijinul Uniunii Europene, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o, joi, la Chișinău, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președintele Republicii Moldova a reamintit că a condamnat războiul din Ucraina. „Respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaștem anexarea teritoriilor sale din est de către Federația Rusă”, a precizat Maia Sandu.

„Pacea în Ucraina este vitală pentru liniștea și bunăstarea întregului continent şi este esenţială pentru noi, în Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut considerabil de la începutul războiului.

Războiul a adus ţării noastre și enorme prejudicii economice şi sociale pe care le resimte fiecare cetăţean”, a afirmat preşedintele Republicii Moldova, într-o conferinţă de presă cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Chişinău.

Maia Sandu: „Resursele energetice sunt folosite pe post de arme ce sunt îndreptate împotriva democraţiei”

„Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii, o criză în care resursele energetice sunt folosite pe post de arme ce sunt îndreptate împotriva democraţiei. Acest război energetic se întâmplă nu doar în Republica Moldova.

Autorităţile fac eforturi mari pentru a asigura țara cu resurse energetice pentru ţară şi pentru a micșora povara preţurilor la energie asupra oamenilor şi a economiei. Și societatea face eforturi; consumatorii casnici, instituțiile, întreprinderile au redus consumul de energie.

În luna octombrie, consumul de gaz a scăzut cu 57% și cel de electricitate cu 14% faţă de luna octombrie a anului trecut. Oricum, situaţia este în continuare dificilă şi putem face faţă acestei crize energetice doar împreună

Solidaritatea europeană inclusiv față de țările din vecinătatea Uniunii Europene este vitală în aceste timpuri de numeroase crize. Doar împreună, solidari, vom putea trece peste iarna care vine și ne vom putea păstra libertatea și viitorul pașnic și democratic”, a adăugat Maia Sandu.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE a pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru Republica Moldova, în valoare de 200 milioane de euro.

„200 milioane de euro vor fi acordați în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-și acopere nevoile în legătură cu criza gazelor - 100 milioane grant, 100 milioane împrumut - plus alte 50 milioane de euro ca suport bugetar pentru a ajuta cele mai defavorizate pături ale societății”, a explicat Ursula von der Leyen, potrivit Stiri.md.

În luna august, Uniunea Europeană a oferit deja Republicii Moldova alte 75 de milioane de euro pentru resurse energetice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE