Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova a cerut la OSCE retragerea trupelor ruse din Transnistria. Ministru de Externe: „Prezența ilegală a forțelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea”

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a cerut, vineri, în cadrul Consiliului OSCE, retragerea trupelor ruse și a munițiilor din Transnistria întrucât „prezența ilegală a forțelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea” țării. De asemenea, Nicu Popescu a subliniat că autoritățile de la Chișinău sunt hotărâte să soluționeze „conflictul exclusiv prin dialog și mijloace pașnice”.

Vicepremierul moldovean Nicu Popescu a participat la cea de-a 29-a reuniune a Consiliului miniștrilor Afacerilor Externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care a avut loc în orașul Lodz din Polonia.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova și-a exprimat „profunda îngrijorare pentru încălcările constante ale drepturilor omului” din Transnistria.

„Suntem hotărâți să soluționăm conflictul exclusiv prin dialog și mijloace pașnice bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor noastre recunoscute internațional.

Am reiterat în intervenția mea că prezența ilegală a forțelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, cu Rezoluția 72/282 din anul 2018 a Adunării Generale a Națiunilor Unite este imperativă”, a declarat Nicu Popescu, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe din Republica Moldova.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, despre războiul din Ucraina. „Amenință pacea, securitatea și prosperitatea în Europa

„Am reafirmat că războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei amenință pacea, securitatea și prosperitatea în Europa, fiind o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a Actului final de la Helsinki și a Cartei ONU.

Țara noastră este solidară cu Ucraina în lupta acesteia pentru libertate. Rămânem fermi în sprijinirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute pe plan internațional. Vom continua să asigurăm suport celor peste 80.000 de refugiați ucraineni care locuiesc în Republica Moldova, și vom oferi asistența umanitară necesară”, a declarat ministrul de externe Nicu Popescu, potrivit sursei citate.

Chișinăul continuă drumul spre UE. „Moldova este și va rămâne parte a lumii libere”

De asemenea, diplomatul a punctat că Republica Moldova va continua demersurile pentru a adera la Uniunea Europeană.

„Moldova este și va rămâne parte a lumii libere. Anul acesta Republica Moldova a devenit țară candidată la UE. Continuăm să avansăm în drumul reformelor în sistemul de justiție, combatere a corupției, investim în surse regenerabile, ne modernizăm economia. Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim în plan bilateral și prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de România, Franța și Germania”, a spus ministrul Nicu Popescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE