Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Transnistria, punctul fierbinte de pe hartă: moldovenii din zona de graniță se tem de război

Războiul a scos în prim plan, la nivel internațional, și un alt conflict: cel din Transnistria. Oamenii din localitatea Varnița, aflată pe malul râului Nistru, la granița administrativă cu regiunea separatistă, se tem ca Republica Moldova să nu fie atrasă în războiul din Ucraina, mai ales că în regiune sunt dislocați circa 2.000 de soldați ruși. Oamenii spun că au trecut deja prin ororile unui război, în anul 1992, și nu își doresc să retrăiască astfel de momente.

Zilnic, moldovenii care traversează râul Nistru trebuie să treacă de trei filtre: cele ale milițiilor speratiste, ale soldaților ruși și ale Poliției din Republica Moldova. Punctele de control au apărut imediat după războiul din 1992, când forțele proruse au despărțit țara în două. Luptele, care au durat câteva luni, au fost cele mai sângeroase de după destrămarea Uniunii Sovietice.

Localnic: „Fiecare se tot îngrijorează de sănătatea lor. Vine știe ce poate să fie. Vedeți că și în Ucraina au năpădit fără să spună nimic. Cu rusul nu ne punem.”

Localnic: „Ce ține de războiul din Ucraina și eventualele riscuri pentru regiune ar fi riscul ca localitatea Varnița să fie administrată de către regimul speratist. Ideea e că ar fi ok să depășim această frică și eu cred că exemplul Ucrainei este ceva demn de urmat pentru noi, pentru Republica Moldova.”

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, care este și analist politic, spune că îngrijorările oamenilor sunt justificate. El susține că riscul ca Republica Moldova să fie atrasă în acest conflict este destul de mare.

Igor Munteanu, analist politic Chișinău, fost ambasador al R. Moldova în SUA: „Eu sunt printre cei care nu subestimează riscul unei intervenții militare a Federației Ruse în Republica Moldova. Rusia nu a retractat și nu a renunțat la planurile sale de ocupare a spațiului ex-sovietic. Acest lucru se vede foarte clar din concentrările masive de trupe în zona Donbasului și de tentativele repetate în zona Mării Negre.”

Și autoritățile de la Chișinău urmăresc cu atenție ce se întâmplă în regiunea separatistă prorusă, mai ales că armata din Transnistria, dar și grupul de trupe rusești din regiune au fost puse în stare de alertă, fapt precizat și în mai multe rapoarte ale armatei ucrainene. În acest context, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Mihai Popșoi, spune că Republica Moldova va accepta ajutorul militar anunțat de partenerii externi, dar precizează că doar în scop de apărare.

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău: „Vulnerabilitățile R. Moldova sunt multe și binecunoscute. O țară neutră nu înseamnă o țară complet lipsită de capacitatea de a se apăra, de aceea, în special contextul în care vin mesaje îngrijorătoare, fie că e vorba de acea declarație a unui general rus, care într-un mod destul de ostentativ spunea că e planificată o oarecare conexiune dintre teritoriul controlat dintre Donbas - Crimeea, sudul Ucrainei, către Transnistria, teritoriul R. Moldova. Aceste lucruri ne îngrijorează. Și chiar dacă serviciile de inteligență ale noastre, cât și cele occidentale, spun că nu există un pericol iminent , dar, cu mare regret, lucrurile se pot schimba destul de repede, de aceea noi vom fi recunoscători pentru orice sprijin pe care sunt gata să ni-l ofere bunii noștri prieteni din Uniunea Europeană, dar și din spațiul Euroatlantic.”

Demnitarul a mai spus că exploziile care au avut loc în ultima perioadă în regiunea transnistreană ar fi fost puse la cale de forțe care vor destabilizarea regiunii.

Mihai Popșoi: „Aceste evenimente nefaste, care se întâmplă în regiunea transnistreană, par să fie mai degrabă o încercare, o tentativă de a atrage cumva regiunea transnistreană în conflictul din Ucraina, acea minoritate, sperăm noi, din așa-zisele elite din regiunea din stânga Nistrului, care sunt mai apropiate de gruparea pro-război.”

Republica Moldova are o armată mică, de aproape 6. 000 de soldați și ofițeri. Forțele armate nu au tancuri și sunt dotate, în mare parte, cu tehnică veche de producție sovietică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE