Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Victorie pentru Joe Biden. Planul de investiții pentru climă și sănătate, adoptat definitiv de Congresul SUA

Congresul Statelor Unite a adoptat definitiv planul masiv de investiții pentru sănătate și climă al președintelui Joe Biden. Este o victorie politică pentru liderul de la Casa Albă, cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor cruciale din Congres.

Deși beneficiază de o majoritate restrânsă, democrații din Camera Reprezentanților au votat vineri planul de peste 430 de miliarde de dolari, la câteva zile după adoptarea acestuia de către senatorii americani.

Prin acest text de lege, Statele Unite ar urma să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Planul va fi promulgat de Joe Biden săptămâna viitoare, după cum a precizat președintele american într-un mesaj publicat pe pagina sa de Twitter.

”Astăzi, poporul american a câştigat'', a scris Biden.

Cu această legislaţie, "familiile vor vedea preţuri mai mici la medicamente, asistenţă medicală şi energie''.

Votarea planului de investiții pentru climă și sănătate a fost salutată de către majoritatea asociațiilor care luptă împotriva schimbărilor climatice. Reforma reformă include 370 de miliarde de dolari dedicaţi mediului şi 64 de miliarde de dolari pentru sănătate, conform Agerpres.

Denumit ”Legea de reducere a inflației”, planul prevede totodată și reducerea deficitului public cu un nou impozit minim de 15% pentru toate companiile cu un profit mai mare de un miliard de dolari.

De cealaltă parte, congresmenii americani au acuzat faptul că planul lui Joe Biden generează cheltuieli publice inutile, criticând faptul că este folosit sistemul fiscal al SUA pentru finanțare. Fostul președinte Donald Trump le-a cerut tuturor republicanilor să voteze împotriva planului de investiții pentru climă și sănătate.

Ce prevede planul de investiții pentru climă și sănătate, promovat de Joe Biden

Impulsionarea energiei regenerabile, medicamente mai ieftine şi o taxă pentru corporaţii se numără printre principalele prevederi ale planului de investiții.

Vor fi alocate 370 de miliarde de dolari pentru climă, fiind considerată cea mai mare investiţie făcută vreodată în Statele Unite în lupta împotriva schimbărilor climatice.

În loc de sancțiuni, poluatorii vor primi o serie de stimulente financiare ca economia americană să recurgă la surse de energie care nu folosesc combustibili fosili. Mai mult, au fost prevăzute o serie de credite fiscale pentru producătorii şi consumatorii de energie eoliană, solară şi nucleară.

Bonusuri de peste 7.000 de dolari pentru cumpărarea unei mașini electrice

Reforma lui Joe Biden prevede ca un american să primească până la 7.500 de dolari sub formă de credite fiscale pentru cumpărarea unei maşini electrice. De asemenea, montarea de panouri solare pe acoperiş va fi acoperită în proporţie de 30%.

Aproape 60 de miliarde de dolari sunt planificate pentru construcţia de turbine eoliene, panouri solare şi vehicule electrice în SUA. Aceeași sumă de bani va fi destinată unor programe de ajutare a celor mai sărace gospodării în tranziţia lor energetică, în special prin renovarea locuinţelor lor.

Planul mai prevede și investiții masive pentru a consolida rezistenţa pădurilor la incendiile care fac ravagii în Statele Unite şi pentru a proteja zonele de coastă de uragane.

Acest proiect ar trebui să permită SUA să îşi reducă emisiile de CO2 cu 40% până în 2030 faţă de 2005.

Peste 60 de miliarde de dolari, investiți în sănătate. Cum va fi scă

Totodată, planul lui Biden prevede investiții semnificative în domeniul sănătății, pentru a corecta parțial inegalităţile uriaşe în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală în Statele Unite, în special prin reducerea preţului medicamentelor.

Medicare, un sistem public de asigurări de sănătate pentru persoanele de peste 65 de ani şi pentru cele cu venituri mici, va putea, pentru prima dată, să negocieze preţurile anumitor medicamente direct cu companiile farmaceutice, obţinând astfel preţuri mai competitive.

Planul va obliga companiile farmaceutice să ofere reduceri consumatorilor pentru anumite medicamente al căror preţ creşte mai repede decât inflaţia.

În plus, proiectul de lege ar prelungi până în 2025 protecţiile din ''Affordable Care Act'', asigurarea de sănătate cunoscută sub numele de "Obamacare", legea promovată în administrația președintelui Barack Obama.

Companiile din SUA cu profituri de peste un miliard de dolari, impozitate cu 15% din cifra de afaceri

În paralel cu aceste investiţii masive, legea privind reducerea inflaţiei, aşa cum este denumită, urmăreşte reducerea deficitului public prin introducerea unei cote minime de impozitare de 15% pentru toate companiile cu profituri de peste 1 miliard de dolari.

Această nouă taxă este menită să împiedice anumite companii mari să se folosească de lacunele fiscale care le-au permis până acum să plătească mult mai puţin decât cota teoretică.

Se estimează că această măsură ar putea genera venituri de peste 258 de miliarde de dolari pentru guvernul federal al SUA în următorii 10 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE