Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

71% dintre americani consideră că Joe Biden nu ar trebui să candideze în 2024 pentru un nou mandat

Publicat de: Alexandru Arușilor

Șapte din zece americani (71%) spun că nu vor ca președintele Democrat Joe Biden să candideze pentru un nou mandat, potrivit unui nou sondaj, premergător alegerilor de la mijloc de mandat din noiembrie, informează Agerpres

În comparație, 61% dintre aceștia consideră același lucru și despre fostul președinte Republican, Donald Trump.

Sondajul, realizat de Harvard CAPS–Harris Poll la finalul lunii iunie, conclude că doar 29% dintre americani cred că Biden ar trebui să candideze pentru un al doilea mandat, în cadrul Alegerilor Prezidențiale din 2024.

Aproape jumătate (45%) dintre cei care au spus că nu susțin o nouă candidatură a lui Biden la Casa Albă este pentru că Democratul este un președinte „rău”, urmat de faptul că acesta este „prea bătrân” - precizat de aproape o treime dintre aceștia. „E timpul pentru o schimbare” a fost motivul menționat de către aproape o pătrime dintre respondenții contingentului.

O nouă confruntare Biden - Trump, în 2024?

„Președintele Biden poate vrea să candideze din nou, însă votanții spun nu ideii unui al doilea mandat, oglindind munca pe care el o face ca președinte. Doar 30% dintre Democrați ar vota cu el în cadrul alegerilor primare Democrate pentru prezidențiale”, a declarat Mark Penn, co-directorul sondajului Harvard CAPS - Harris.

Însă situația fostului președinte Trump nu e cu mult mai diferită. Doar 39% dintre americani consideră că acesta ar trebui să candideze pentru un nou mandat, în timp ce 61% dintre respondenți susțin opusul.

Dintre cei care susțin că Trump nu ar trebui să candideze în 2024, mai bine de o treime dintre aceștia (36%) susțin că fostul președinte era „haotic”, o treime că „ar diviza țara”, iar 30% spun că acesta a fost responsabil pentru insurecția din 6 ianuarie 2021, atunci când o mulțime pro-Trump a forțat intrarea în Capitoliul american din Capitol Hill, într-un efort de a opri Congress-ul de la a certifica victoria prezidențială a lui Biden de la alegerile din noiembrie 2020.

Pe cine ar vota americanii

O majoritate a celor sondați (60%) au spus că ar lua în considerare să voteze pentru un independent „moderat”, în cazul în care Democratul Biden și Republicanul Trump s-ar confrunta din nou în cadrul Alegerilor Prezidențiale din 2024. 

Prezenta opinie este împărtășită de o majoritate a Democraților (64%) și a Republicanilor (53%), în cazul în care s-ar ajunge în această situație. 

Aceste evoluții vin în contextul în care președintele Biden suferă de o aprobare scăzută din partea americanilor, de doar 38%. Când vine vorba de gestionarea inflației, a economiei sau a crizei generate de Covid-19, americanii îi acordă președintelui o aprobare de 28%, 32% și respectiv 50%.

Ulterior deciziei Curții Supreme de săptămâna trecută, în care instanța a abrogat dreptul constituțional la avort, Biden a portretizat alegerile din noiembrie ca fiind un referendum în privința dreptului la avort. „Toamna aceasta, Roe („Roe vs Wade” - decizia care garanta dreptul constituțional la avort, n.red.) este pe buletinele de vot”, preciza președintele, care i-a îndemnat pe americani să iasă la vot pentru a vota politicieni pro-avort.

Pe cealaltă parte, Donald Trump își asuma „meritele” abrogării Roe vs Wade și a alegerii noii majorități de la Curtea Supremă, a cărui „mare onoare” a avut-o să o facă. 

Președintele Biden încă nu și-a anunțat intențiile clare privind 2024, însă vicepreședintele Kamala Harris, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că Biden va candida pentru un nou mandat la Casa Albă, iar ea, din poziția de vicepreședinte, va fi coechipiera lui, potrivit CNN.

Sondajul Harvard CAPS/Harris Poll a fost realizat între 28 și 29 iunie, pe un eșantion de 1308 de votanți înregistrați, în cadrul unei colaborări dintre Centrul pentru Studii Politice Americane de la Universitatea Harvard și Harris Poll. Sondajul este o monstră online extrasă din Panelul Haris și modificată pentru a reflecta cunoscutele demografici. Ca o monstră reprezentativă online, acesta nu raportează intervalul probabilității de incredere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE