Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump și Joe Biden, reacții după abrogarea dreptului la avort

Publicat de: Alexandru Arușilor

Președintele Joe Biden a declarat, ulterior abrogării de către Curtea Supremă a dreptului constituțional la avort, că „azi este o zi tristă pentru Curte și pentru țară” și a solicitat Congresului să restabilească protecțiile oferite de dreptul la avort. 

La ore distanță, fostul președinte Donald Trump a catalogat decizia drept „cea mai mare VICTORIE pentru VIAȚĂ într-o generație”.

„Acum, cu pierderea Roe (cu abrogarea „Roe vs Wade” - deciziei care garanta dreptul la avort, n.red.), hai să fim foarte clari: sănătatea și viața femeilor acestei națiuni sunt acum puse în pericol”, a precizat președintele Joe Biden, într-un discurs citat de Politico

„Este o eroare tragică a Curții Supreme, în opinia mea”, a detaliat președintele, care a subliniat că nicio acțiune luată de executiv nu ar putea umple golul lăsat de anularea Roe vs Wade.

„Toamna aceasta, Roe este pe buletinele de vot”

Democratul Biden, al 46-lea președinte al SUA, a portretizat alegerile legislative de la mijloc de mandat din noiembrie ca un referendum în privința dreptului la avort în SUA.

„Toamna aceasta, Roe este pe buletinele de vot” a precizat Biden, care i-a îndemnat pe americani să aleagă politicieni care susțin dreptul la avort. 

„Curtea a făcut ceva ce nu a mai făcut niciodată până acum: a luat în mod expres un drept constituțional care este atât de fundamental pentru atât de mulți americani încât a devenit recunoscut”, a aprofundat Biden. 

O astfel de decizie ar fi părut imposibilă înaintea de schimbarea majorității Curții Supreme, care s-a realizat în timpul mandatului fostului președinte Republican, Donald Trump. 

Fostul președinte Republican, Donald Trump, a selectat în timpul mandatului său trei noi judecători, a căror mandat este pe viață: pe Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și pe Amy Coney Barrett. Unul din criteriile de alegere al lui Trump a fost cel al credințelor judecătorilor în privința libertății femeilor la avort.

La nu mult timp după abrogarea dreptului la avort, fostul președinte Republican și-a asumat „meritele” pentru decizia Curții, printr-un comunicat. 

„Cea mai mare VICTORIE pentru VIAȚĂ într-o generație”

Potrivit lui Trump, abrogarea dreptului constituțional la avort, precum și alte decizii recente ale Curții Supreme „au fost posibile doar pentru că am livrat tot ceea ce am promis, inclusiv obținerea a trei Constituționaliști foarte respectați și puternici confirmați la Curtea Supremă a Statelor Unite.” 

Acesta a precizat că a fost „o mare onoare” să-i aleagă pe cei trei.

„(Abrogarea Roe vs Wade este, n.red) Cea mai mare VICTORIE pentru VIAȚĂ într-o generație. Aceste Victorii majore dovedesc că, chiar dacă Stânga Radicală face tot ceea ce le stă în putere să ne distrugă Țara, Drepturile voastre vă sunt protejate, Țara vă este apărată, și încă mai există speranță și timp pentru Salvarea Americii!”, a declarat Trump, citat de CNBC.

Alegerile legislative se apropie

Decizia Curții Supreme de a abroga dreptul constituțional la avort vine într-un moment primejdios pentru Biden, consideră Politico. Înaintea alegerilor de la mijloc de mandat din noiembrie, aprobarea americanilor pentru președintele Biden a scăzut în urma creșterii inflației, care a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani. 

Aproape patru din zece americani (39,2%) susțin activitatea președintelui, în timp ce mai bine de jumătate dintre ei (55,3%) o dezaprobă, potrivit fivethirtyeight.

În același timp, și prețul benzinei a atins noi recorduri, care a pus pe jar mai mulți cetățeni deja obosiți după doi ani de pandemie. Toate acestea se adaugă atenționărilor unor economiști care au început să vorbească despre o iminentă recesiune.

Potrivit Politico, sondajele arată că Republicanii se bucură de avantaje largi în eforturile lor de a câștiga măcar o Cameră, dacă nu ambele, din Congress. 

Pierderea unui drept câștigat în urmă cu aproape 50 de ani s-ar putea, însă, să sporească prezența Democraților la urne. Îndemnurile lui Biden pentru Democrați să voteze „pentru Roe” a venit, ulterior, și cu o avertizare. Noua majoritate a Curții Supreme să revizuiască, ulterior abrogării dreptului la avort, dreptul persoanelor gay la căsătorie sau accesul la contracepție.

„Administrația mea va proteja, de asemenea, accesul unei femei la medicamentele care sunt aprobate de FDA. Precum contracepția, care este esențială pentru asistența medicală preventivă [și] mifepristona, pe care FDA a aprobat-o acum 20 de ani pentru a pune capăt sarcinilor timpurii în siguranță, care este folosită în mod obișnuit pentru a trata avorturile spontane”, a precizat președintele Biden, care a asigurat că va face orice îi stă în putere să asigure că o femeie își poate exercita dreptul fundamental de „a călători”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE