Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Asaltul de la Capitoliul SUA: Donald Trump, acuzat de „tentativă de lovitură de stat” de o comisie parlamentară

O comisie parlamentară care anchetează evenimentele din 6 ianuarie 2021, din Statele Unite, îl plasează pe fostul președinte, Donald Trump, în „centrul” unei „tentative de lovitură de stat”.

Manifestanţii au luat cu asalt sediul Parlamentului după „încurajările” fostului preşedinte, a declarat Bennie Thompson, şeful aşa-numitei comisii „6 ianuarie”, în deschiderea unei serii de audieri care ar trebui să dovedească existenţa unei campanii deliberate de răsturnare a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2020, câştigate de Joe Biden.

„6 ianuarie a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat”, a spus Bennie Thompson. „Donald Trump a fost în centrul acestui complot”, a adăugat el, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Comisia anchetează evenimentele de aproape un an

De aproape un an, acest grup de aleşi - şapte democraţi şi doi republicani - a audiat peste 1.000 de martori, printre care doi copii ai fostului preşedinte, şi a trecut prin 140.000 de documente pentru a face lumină asupra acţiunilor şi gesturilor precise ale lui Donald Trump înainte, în cursul şi după acest eveniment.

„Preşedintele Trump a convocat mulţimea, a adunat mulţimea şi a aprins fitilul pentru acest atac”, a declarat Liz Cheney, una dintre puţinii aleşi republicani care au acceptat să facă parte din această comisie.

Pentru a-şi susţine concluziile, comisia „6 ianuarie” a publicat imagini inedite ale violenţelor din acea zi, când mii de partizani ai lui Donald Trump s-au adunat la Washington pentru a denunţa rezultatul alegerilor din 2020. În aceste înregistrări video poate fi observată o mulțime de oameni care atacă sediul Congresului, cerând să-l „spânzure” pe vicepreşedintele Mike Pence.

În pofida dovezilor copleșitoare, la un an și jumătate de la evenimentele de la Capitoliu, milioane de partizani ai lui Donald Trump rămân ferm convinşi că alegerile din 2020 au fost fraudate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE