Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de experți vor crearea unui tratat global privind poluarea cu plastic

Peste 2.000 de experți au încheiat o săptămână de negocieri cu privire la poluarea cu plastic, la una dintre cele mai mari adunări globale pentru a aborda ceea ce chiar și liderii industriei plasticului spun că este o criză.

A fost prima reuniune a unui comitet al Națiunilor Unite care a elaborat un tratat de referință pentru a pune capăt poluării cu plastic la nivel global.

„Lumea are nevoie de acest tratat pentru că producem materiale plastice cu miliardele”, a declarat Jyoti Mathur-Filipp, secretarul executiv al Comitetului Interguvernamental de Negociere pentru materiale plastice.

„În fiecare an sunt produse miliarde de tone de plastic și nu există absolut nicio modalitate de a ne asigura că acest plastic nu ajunge în mediu.”, a adăugat acesta.

Plaje întregi de pe ceea ce odinioară erau insule curate, sunt acum acoperite cu gunoi. Examinarea unui pumn aleatoriu de nisip în multe locuri conține bucăți de plastic.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu a organizat întâlnirea într-un oraș cunoscut pentru plajele sale, Punta del Este, Uruguay, de luni până vineri.

Au participat personal sau virtual delegați din peste 150 de țări, reprezentanți ai industriei plasticului, ecologiști, oameni de știință, colectori de deșeuri, lideri tribali și alții afectați de poluare.

Comisia Europeană încearcă, de asemenea, să reducă producția de plastic în bloc. Miercuri, a propus revizuirea legislației UE pentru a reduce deșeurile de ambalaje, inclusiv stimularea reciclării.

Propunerea, care va fi negociată între statele membre UE și europarlamentari, urmărește reducerea volumului deșeurilor de ambalaje din fiecare țară cu 10% pe țară și pe cap de locuitor până în 2035.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE