Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron, ținta criticilor după ce a spus că Rusia are nevoie de ”garanții de securitate” pentru a opri războiul din Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că Occidentul ar trebui să analizeze faptul că Rusia ar avea nevoie de garanții de securitate pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Afirmația liderului de la Élysée a fost criticată cu vehemență, fiind respinsă varianta de a face concesii Kremlinului după aproape 10 luni de război, notează Euronews.com.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1 săptămâna trecută, cu prilejul vizitei efectuate în Statele Unite, Macron a afirmat că Europa trebuie să își pregătească noua arhitectură de securitate.

„Asta înseamnă că unul dintre elementele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO va veni la uşa sa, iar desfăşurarea de arme ar putea ameninţa Rusia.

Acest subiect se va număra printre cele pentru obținerea păcii, așa că trebuie să ne pregătim pentru ceea ce suntem gata să facem. Cum ne protejăm aliaţii şi statele membre și cum să oferim garanții Rusiei în ziua în care revine la masa negocierilor”, a afirmat președintele francez Emmanuel Macron.

Afirmațiile liderului francez au stârnit rapid controverse. Fostul ministru lituanian al Apărării și Afacerilor Externe, Linas Linkevicius, a respins ideea potrivit căreia ar trebuie făcute concesii Kremlinului.

"Rusia are toate garanțiile de securitate dacă nu își atacă, anexează sau ocupă vecinii", a scris Linkevicius duminică pe Twitter.

"Dacă cineva vrea să creeze o nouă arhitectură de securitate care să permită unui stat terorist să își continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească o dată”, a adăugat el.

Ucraina cere condamnarea criminalilor de război

La rândul său, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak s-a întrebat dacă "lumea civilizată are nevoie de «garanții de securitate» față de intențiile barbare ale Rusiei post-Putin".

"Acest lucru va fi posibil doar după pronunțarea Tribunalului, condamnarea autorilor și criminalilor de război, impunerea unor reparații pe scară largă și obținerea de clarificări din partea (elitelor rusești despre) «cine este de vină»", a explicat Podolyak.

Atât Rusia, cât și SUA au anunțat săptămâna aceasta că sunt deschise în principiu la discuții, cu toate că președintele Joe Biden a afirmat că va dialoga cu omologul său rus Vladimir Putin doar dacă șeful de la Kremlin va arăta că este interesat să pună capăt războiului din Ucraina.

În schimb, Kievul a precizat că negocierile sunt posibile doar dacă Rusia își va opri atacurile și își va retrage trupele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE