Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski, nemulțumit de plafonarea prețului petrolului rusesc. „Este destul de confortabil pentru bugetul statului terorist”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat plafonul de 60 de dolari impus de Uniunea Europeană, statele G7 și Australia pentru petrolul rusesc. Liderul de la Kiev consideră că această decizie este una neserioasă, care va permite în continuare finanțarea războiului Moscovei împotriva țării sale. Între timp, în estul Ucrainei continuă să se ducă lupte grele, mai ales în jurul orașului Bahmut.

Zelenski a precizat că prețul de 60 de dolari pentru barilul de petrol rusesc este prea mare.

„Nu este o decizie serioasă să stabilim un astfel de plafon care este, de fapt, destul de confortabil pentru bugetul statului terorist. (...) Logica este evidentă. Dacă prețul petrolului rusesc este limitat la 60 de dolari în loc de, de exemplu, 30 de dolari, ceea ce a fost discutat, în special, de Polonia și țările baltice, bugetul rus va primi aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an”, a afirmat Volodimir Zelenski.

În același timp, se dau lupte grele pentru orașul Bahmut, un nod rutier important din regiunea Donețk și o localitate strategică pentru ambele armate. Din cauza pericolului, civilii sunt evacuați. Și în Herson, oraș care a fost eliberat acum câteva săptămâni, situația este complicată. Oamenii trăiesc fără apă, căldură și lumină.

„Am o bronșită groaznică. Ieri, pentru câteva ore, am avut curent electric și apă. Apoi, din câte am auzit, din nou a fost bombardat orașul Nikolaiev și noi iar am rămas fără lumină și apă. Căldura nici nu a fost conectată”, a spus o femeie.

Electricienii repară liniile, apoi rețelele sunt din nou bombardate.

„Când începem să reparăm ceva, încep imediat bombardamentele. Se pare că ne văd sau poate că cineva le raportează, așa cum s-a întâmplat deja de multe ori. Iată, reparăm astăzi liniile electrice și mâine va trebui să o facem din nou”, a menționat un electrician.

Oficialii ucraineni au avertizat că Rusia s-ar pregăti de atacuri violente în est și chiar vrea să înainteze în sudul țării.

Relația dintre Rusia și cel mai apropiat aliat al său în acest război, Belarusul, este tot mai strânsă. Ministrul rus al Apărării și omologul său din Belarus, Viktor Khrenin, s-au întâlnit la Minsk. Moscova a anunțat că a fost semnat un protocol la acordul privind asigurarea comună a securității regionale în sfera militară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE