Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a început exportul de gaze către Republica Moldova. Sprijin acordat Chișinăului pe fondul războiului din Ucraina

România a început sâmbătă să exporte gaze naturale către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au anunțat reprezentanții Transgaz

„Astăzi (sâmbătă - n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România - Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal", au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze, citați de Agerpres.

Aceasta este prima oară când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Pe 22 noiembrie, oficialii de la Chişinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

În ultimul an, tariful la gaz a crescut de șase ori în Republica Moldova. Metrul cub de gaz costă 29 de lei, adică aproape 6 euro. Guvernul de la Chișinău oferă subvenții pentru facturi, dar oamenii sunt nevoiți să facă economii.

Și prețul curentului electric a crescut în Republica Moldova. Oamenii se confruntă cu a doua scumpire din această toamnă, după ce în octombrie, tarifele au fost majorate cu 19%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE