Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria, scutită de aplicarea plafonării preţului la petrolul rusesc. Anunțul făcut de ministrul de Externe maghiar

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, a anunțat că Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului la petrolul rusesc, după negocieri purtate cu UE.

Guvernantul maghiar a făcut anunțul pe pagina personală de Facebook, unde a comentat că „Bruxelles-ul trebuie să realizeze că aceste măsuri şi altele similare afectează cel mai mult economia europeană”.

„Numărul transportatorilor de energie ar trebui crescut pentru că asta ar reduce prețurile. În cadrul negocierilor privind plafonul petrolului ne-am luptat mult pentru interesele Ungariei și în final am avut succes: Ungaria este scutită de aplicarea capacului de ulei. Am reușit să protejăm securitatea aprovizionării cu energie în țara noastră”, a declarat Péter Szijjártó.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat comun.

Întelegerea fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul.

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE