Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ungaria, soluții pentru reducerea consumului de gaz. Va spori importul de electricitate, inclusiv din Azerbaidjan prin România

Publicat de: Mirabela Vasile

Ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Peter Szijjarto, a declarat că gazul natural joacă un rol crucial în aprovizionarea Ungariei cu energie, însă o cale de reducere a dependenţei faţă de această resursă este creşterea importului de electricitate.

Potrivit MTI, cel mai folosit cuvânt în dezbaterile de rang european este „diversificarea”, ceea ce în opinia executivului ungar - spre deosebire de cea a altor guverne europene - înseamnă nu renunţarea la anumite surse de energie, ci achiziţia de energie provenită din cât mai multe resurse diferite şi transportată prin cât mai multe rute posibil, a explicat ministrul ungar.

„În acest scop, a continuat el, ţara sa a lansat două proiecte esenţiale menite să-i garanteze aprovizionarea cu energie pe termen lung.

Primul, acum realizat cu succes, priveşte interconectarea reţelelor electrice ale Ungariei şi Sloveniei, iar cel de-al doilea are în vedere achiziţia de energie verde din Azerbaidjan, via Georgia şi România, acordul asupra acestui proiect urmând să fie semnat la Bucureşti peste două săptămâni.

Aceasta nu doar că ne va consolida securitatea aprovizionării cu energie, dar ne va permite de asemenea să avem în vedere aspectele de protecţie a mediului”, a menţionat Szijjarto.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută, după o întrevedere la Belgrad cu omologul său azer Ilham Aliev, că Serbia doreşte să importe gaz natural şi electricitate din Azerbaidjan şi să se alăture unui mare proiect european de transport de electricitate printr-un cablu submarin în Marea Neagră care să unească Azerbaidjan şi Georgia cu România şi Ungaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE