Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București: ”Vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare în România”

Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat într-un interviu acordat agenției Agerpres că România a jucat un rol important în asistența umanitară acordată Ucrainei, ca urmare a invaziei ruse. De asemenea, diplomatul american a subliniat că Washingtonul evaluează ”nevoia de trupe suplimentare”

Întrebată despre când va fi consolidat contingentul de trupe SUA în România, așa cum a anunțat președintele Joe Biden la începutul anului, Kathleen Kavalec a afirmat că Statele Unite vor colabora cu aliații NATO ”pentru a afla unde putem consolida forţele de apărare şi descurajare”, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

”Cred că în prezent avem peste 3.000 de militari americani, iar acum avem Divizia 101. Vor pleca în curând, dar vor fi înlocuiţi de Divizia 10 de munte. Cred că, în mare, va fi acelaşi contingent. Cu siguranţă va fi un flux de trupe în această perioadă şi vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare. Ştiţi că suntem parte din NATO şi alte ţări, în special Franţa, şi-au mărit, de asemenea, prezenţa (militară - n.r.) aşa că vom colabora cu aliaţii pentru a afla unde putem consolida forţele de apărare şi descurajare”, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti pentru Agerpres.

Prioritățile ambasadoarei SUA la București. Kathleen Kavalec: ”Prima este legată de securitate”

Kathleen Kavalec a amintit că a revenit în România după 15 ani și a evidențiat că una dintre prioritățile mandatului său este reprezentată de „contracararea agresiunii ruse din regiune”.

”(...) Permiteţi-mi doar să spun că sunt încântată că m-am întors în România după 15 ani şi sunt nerăbdătoare să lucrez în contextul unei relaţii bilaterale apropiate şi eficiente.

Am trei priorităţi-cheie pentru mandatul meu. Prima este legată de securitate - iar aceasta înseamnă contracararea agresiunii ruse din regiune, împotriva Ucrainei şi acest război îngrozitor pe care l-au pornit - cooperare militară, descurajare, susţinerea colaborării în cadrul NATO şi cooperarea bilaterală, care priveşte prezenţa noastră aici, în regiune. Ştiţi că am crescut numărul de militari SUA în zonă ca parte din cooperarea cu NATO.

Deci, în primul rând vorbim de securitate, apoi schimburi comerciale şi investiţii. Mă bucur să spun că, în ceea ce priveşte companiile americane, avem o prezenţă puternică aici. Schimburile noastre comerciale se ridică la 5 miliarde de dolari şi companiile şi investiţiile din Statele Unite ale Americii au creat peste 100.000 de locuri de muncă.

În acest domeniu facem eforturi să ajutăm companii din Statele Unite ale Americii interesate să investească, să promoveze schimburile comerciale dintre ţările noastre. De asemenea, un aspect foarte important şi legat de ce spuneam anterior este îmbunătăţirea statului de drept, transparenţa, deoarece companiile vin să investească atunci când văd un sistem transparent, unde văd responsabilitate, stat de drept”, a afirmat diplomatul american, potrivit sursei citate.

Kathleen Kavalec: ”România este lider în privinţa independenţei energetice”

”Este un lucru foarte important. Şi legat de asta, vorbim de domeniul energiei, care va contribui la securitate şi independenţa şi diversificarea energetică în România, dar şi în regiune. Pentru că, sigur, România este lider în privinţa independenţei energetice. În al treilea rând vorbim de democraţie, care este baza tuturor eforturilor noastre. În cazul oricărei democraţii, există mereu eforturi pentru consolidarea acesteia, mai ales în ceea ce priveşte statul de drept, libertatea presei.

Ne întoarcem la acelaşi subiect, că este nevoie de stat de drept şi responsabilitate pentru ca afacerile să prospere, cetăţenii să simtă că au dreptate în propria ţară. Recent, am văzut că au fost comentarii legate de un caz care a fost prescris, în dosarul tragediei de la Colectiv. Puteţi observa că oamenii se aşteaptă şi vor să vadă un sistem al statului de drept care funcţionează eficient şi în care să fie împărţită dreptatea. Deci vorbim de securitate, schimburi comerciale şi investiţii şi democraţie”, a menționat ambasadoarea SUA la București.

Ambasadoarea SUA la București: ”România şi Ucraina vor deveni mai apropiate, datorită acestor legături umane”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a vorbit și despre empatia şi generozitatea de care românii au dat dovadă faţă de vecinii lor ucraineni, lucru apreciat de refugiaţi.

"Mulţi refugiaţi ucraineni mi-au spus cât de mult au apreciat sprijinul şi cum acest lucru a îmbunătăţit modul în care văd România. Cred că în viitor, îmi imaginez, România şi Ucraina vor deveni mai apropiate, datorită acestor legături umane şi acestor noi legături comerciale", spune diplomatul american.

Kathleen Kavalec a reiterat că priorităţile mandatului de ambasador: securitatea, schimburile comerciale şi investiţiile, dar şi democraţia şi statul de drept.

"Companiile vin să investească atunci când văd un sistem transparent, unde văd responsabilitate, stat de drept", a subliniat ambasadoarea SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE