Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA cumpără avioane noi pentru președinte. De la bordul lui Air Force One poate fi comandat un atac nuclear

Administrația prezidențială a Statelor Unite a comandat două avioane noi, care vor zbura sub numele Air Force One și îl vor transporta pe liderul de la Casa Albă. Primul care va zbura cu ele va fi câştigătorul alegerilor prezidenţiale din 2024.

Noile avioane, construite de Boeing, vor fi livrate pe rând, peste patru și cinci ani. Ele vor avea și o nouă schema de culori, aleasă de președintele Joe Biden. El a optat pentru albastru deschis şi alb, culori clasice introduse de John Kennedy în urmă cu peste şase decenii.

Compania aeriană Boeing va modifica două dintre aeronavele de tip 747-800 care vor efectua zboruri sub denumirea de ”Air Force One” în momentul în care președintele american se află la bord. Noile avioane vor înlocui cele două Boeing 747-200 care îl transportă în prezent pe președintele american.

Prin schimbarea culorii exterioare a avionului, Casa Albă renunță la designul roșu-alb-albastru preferat de Donald Trump, predecesorul democratului Joe Biden. O analiză a Forțelor Aeriene a relevat că alegerea unor culori mai închise ar crește costurile și ar întârzia livrarea noilor avioane.

Actualele avioane ”Air Force One” sunt în uz de peste 20 de ani

Noile avioane de tip VC-25B vor înlocui flota actuală, formată din aeronave VC-25A. Experții Forțelor Aeriene ale SUA au motivat necesitate modernizării deoarece, în prezent, costurile pentru întreținerea avioanelor prezidențiale sunt în creștere, iar componentele sunt „uzate moral”.

Livrarea primului avion este estimată să aibă în loc în 2027, iar al doilea în 2027, au precizat reprezentanții Air Force, citați de The Associated Press.

Actuala generația de avioane ”Air Force One” se află în uz din mandatul președintelui George H.W. Bush, care a condus Statele Unite în perioada 1989-1993.

Termenul Air Force One este folosit pentru două aeronave prezidenţiale diferite. La bord, preşedintele îşi poate exercita toate prerogativele funcţiei în timp ce se află în aer, inclusiv lansarea unui atac nuclear. Avioanele sunt echipate cu cele mai noi sisteme de navigaţie şi de apărare, cum ar fi un sistem antirachetă şi un fuselaj rezistent la explozii, şi dispun de o zonă medicală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE