Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Român stabilit în SUA despre falimentul Silicon Valley: ”Era o icoană, o biserică a băncilor pentru antreprenori”

Vineri, autoritățile de reglementare din Statele Unite au închis una dintre cele mai importante bănci din Silicon Valley, SVB (Silicon Valley Bank). Aceștia au intervenit după ce banca a suferit un colaps brusc, marcând al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA și cel mai mare de la Marea Recesiune încoace.

În linii mari, prăbușirea s-a produs deoarece deponenții erau îngrijorați că SVB a rămas fără bani și că nu va fi capabilă să le protejeze interesele, așa că au început să își retragă fondurile. Atunci când o mulțime de clienți scot sume masive de bani dintr-o bancă, aceasta este împinsă spre colaps.

George Haber a fost unul dintre primii clienți ai Silicon Valley Bank. El a vorbit în direct la Euronews România despre acest faliment care îngrijorează comunitatea financiară din întreaga lume. Acesta a spus că deși a avut zeci de milioane de dolari la această bancă ”inovativă”, i-a retras de-a lungul timpului, iar apoi au fost puși în alte locuri, au fost investiți.

Câți bani aveați în bancă și ce s-a întâmplat cu ei?

”De ani de zile nu mai am niciun ban la Silicon Valley Bank, nu am fost afectat direct financiar, dar sunt afectat sentimental de această bancă pe care am văzut-o crescând de la câteva zeci de oameni, de când am început să lucrez cu ea, să devină printre cele mai mari bănci din Silicon Valley pentru antreprenori.”

Care este explicația falimentului băncii?

”Băncile încearcă să dea un rebate (n.red. o rambursare parțială) procent cât mai mare către oamenii care depun banii, iar aceștia de obicei se duc la băncile care le promit cel mai mare procentaj pe banii lor. Silicon Valley Bank a luat un risc enorm, dând oamenilor un procent relativ mare, fiindcă ei au depus depunerile si banii lichizi pe care îi aveau în treasuries, care sunt garanții de la Banca americană și care plăteau relativ bine atâta timp cât rebate-ul național era mic, iar atunci când acesta a început să crească, valoarea acestora scădea vertiginos. Banca nu și-a mutat banii din timp, sperând că poate o să oprească creșterea rebate-ului, care de fapt este crescut de Banca Națională Americană pentru a se lupta cu inflația. Efectul secundar al acestei creșteri este că foarte multe bănci au în prezent pierderi extraordinare.”

George Haber a spus că Silicon Valley era o ”icoană, o biserică a băncilor” pentru antreprenori.   

”Oamenii au început să le spună prietenilor că banca are foarte multe datorii, iar aceștia au început să își scoată banii, și vorbesc despre oameni care au bilioane de dolari și atunci a început panica, fiindcă asta este natura umană, oamenii când simt pericol, intră în panică, iar banca nu a putut să plătească tuturor ceea ce au vrut să scoată fiindcă nu au avut depozite. Federal Insurance Office (n.red. Oficiul Federal de Asigurări al SUA) a schimbat placa și au trimis un nou CEO și au salvat banca, promițând că toți cei care au depozite își vor primii banii înapoi. Dar asta este ca un bandaj, o intervenție după o criză, au oprit sângerarea actual, dar cred că vor crea o problemă mult mai mare pentru viitor, pentru că niciun guvern nu poate să își permită să îi salveze pe bilionari, și să nu îi salveze pe oamenii mai săraci, care sunt în bănci mai mici.”

George Haber a adăugat că această cădere poate provoca un efect de domino, de prăbușire pentru alte bănci din SUA, care sunt în aceeași situație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE