Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA nu au în plan salvarea Silicon Valley Bank. Secretarul Trezoreriei: ”Suntem îngrijoraţi cu privire la deponenţi”

Trezoreria SUA ia măsuri împreună cu organismele de reglementare din domeniul bancar pentru a-i proteja de depondenți, în contextul prăbușirii Silicon Valley Bank. În schimb, autoritățile americane au precizat că nu au în vedere salvarea băncii printr-o injecție de fonduri publice, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a vorbit despre măsurile aplicate de autoritățile americane în urma colapsului Silicon Valley Bank.

”Vrem să ne asigurăm că problemele care există la o bancă nu se răspândesc la altele care sunt sănătoase", a spus duminică ministrul american al Finanţelor într-un interviu pentru postul de televiziune CBS, potrivit sursei citate.

Janet Yellen a explicat că a lucrat alături de organismele de reglementare ”pentru a pune la punct politici adecvate care să răspundă la situaţia" provocată de cel mai mare colaps al unei bănci de după criza financiară din 2008.

"Vreau să fiu bine înţeleasă. În timpul crizei financiare au fost investitori şi proprietari ai unor bănci mari de importanţă sistemică care au fost salvaţi....iar reformele pe care le-am pus la punct înseamnă că nu vom mai face acest lucru", a afirmat secretarul Trezoreriei SUA pentru CBS.

"Dar suntem îngrijoraţi cu privire la deponenţi şi suntem concentraţi pe acoperirea nevoilor lor", a adăugat Yellen, conform sursei citate.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul asupra Silicon Valley Bank. Măsura a fost aplicată, în contextul în care depondenții s-au grăbit să-și retragă economiile, îngrijorați de situația financiară a băncii. Potrivit sursei citate, această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

Măsurile aplicate de SUA după prăbușirea Silicon Valley Bank

FDIC va proteja depozitele de până la 250.000 de dolari, însă depozitele care depășesc această sumă şi care reprezintă 85% din conturile SVB se află în pericol.

Întrebată dacă deponenţii îşi vor primi înapoi toţi banii, Yellen a refuzat să facă comentarii cu privire la detalii.

"Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, care au angajaţi în întreaga ţară. Desigur acesta este un motiv de îngrijorare", a spus Janet Yellen.

Întrebată dacă guvernul american ar lua în considerare o preluare a SVB de către o bancă străină, Yellen a răspuns: "aceasta este o decizie pentru FDIC, atunci când va decide care este cea mai bună soluţie pentru acest caz. Şi sunt sigur că au în vedere o gamă largă de opţiuni disponibile. Printre acestea se numără şi achiziţiile", a declarat Janet Yellen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE