Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un tânăr din Iași a creat camera furiei, un concept care calmează oamenii tensionați. Ce spun psihologii

Un tânăr din Iași a creat o cameră a furiei: un concept testat cu succes în mai multe țări. Oamenii care vin aici distrug obiecte fără valoare, iar asta îi detensionează. Specialiștii consideră camera furiei o terapie de moment. Cei care au probleme care persistă trebuie să apeleze la psiholog.

VEZI GALERIA
4 imagini

Teodor a simțit nevoia să scape de tensiuni, după o săptămână dificilă la serviciu. Asta l-a adus în camera furiei, unde a primit un echipament și câteva indicații, înainte să înceapă exercițiul eliberator, cu bâta de baseball.

Teodor, client: Deși sunt obosit, adrenalina e până aici în vena capului, mă simt extraordinar de bine. Am distrus sticle, am distrus monitoare, am distrus tot ce am putut să distrug, să prind în mâinile mele.

Matei Zamfirescu a avut inițiativa să construiască un astfel de spațiu în Iași, după ce a urmărit succesul unui concept testat în alte țări. Clienții plătesc pentru o astfel de terapie 130 de lei.

Matei Zamfirescu, inițiatorul camerei furiei: Suntem într-o perioadă cu războiul la graniță, suntem într-o perioadă post-pandemică și stresul este foarte, foarte ridicat, mi-am dorit să vin cu o alternativă mai ieșită din comun. Am văzut acest concept în America, am văzut și în Japonia și am crezut și cred, în continuare, cu tărie că va funcționa și aici.

Matei colaborează cu specialiști pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de terapie

Furia rămâne în cameră, după cel puțin 15 minute de activitate intensă. Este timpul recomandat de psihologi și psihoterapeuți.

Ștefan Teodorescu, psiholog: Pe moment este bună această cameră. Dacă vorbim de gestionarea furiei pe termen mai lung, atunci trebuie făcută o evaluare mai atentă de către profesioniști, asociată cu terapia cognitiv comportamentală, terapia de familie.

Proiectul include și o colaborare cu o firmă care reciclează sticla. Astfel, toate rămășițele de la obiectele distruse în camera furiei vor fi refolosite. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE