Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1 din 4 vârstnici din mediul urban se confruntă cu un grad sever de singurătate. Mai multe doamne de vârsta a treia s-au bucurat surprize, de Ziua Femeii

Vârsta nu contează când vorbim despre o vizită la salonul de înfrumusețare. Mai multe doamne de vârsta a treia au beneficiat de serviciile stiliștilor pentru a-și schimba look-ul, dar și de o ședință foto profesională. Inițiativa a aparținut Asociației „Niciodată Singur”. Specialiștii spun că 1 din 4 vârstnici din mediul urban se confruntă cu un grad sever de singurătate.

Înlocuim, măcar pentru o zi, expresia ‘’vârsta a treia’’ cu ‘’a treia tinerețe’’.  Acesta este sloganul de ziua femeii al asociației Niciodată Singur.

Cu părul aranjat, machiate și cu pedichiura făcută. Așa vor pleca bunicuțele singure din salonul de înfrumusețare.

În total, 320 de femei trecute de 70 de ani vor beneficia de o vizită la salon, atât în București, cât și în alte mari orașe din țară, precum Constanța, Cluj sau Iași.

Bunicuțele care se confruntă cu singurătatea s-au bucurat, de Ziua Femeii, de momente de relaxare, mai ales că pentru unele dintre ele a fost prima vizită într-un salon de înfrumusețare.

Jurnalist: De când n-ați mai fost la salon?

Femeie: N-am fost niciodată la salon. E foarte frumos aici și dacă aș fi mai tânără aș promite că vin mereu. Pentru mine este ceva relaxant și liniștit.

Doamna Maria Ionescu are 83 de ani. A fost nevoită să își crească singură cei doi copii, pentru că soțul i-a murit când ea avea numai 40 de ani. De mai mult timp se confruntă cu singurătatea, iar voluntarii Asociației „Niciodată Singur” îi sunt mereu aproape. Vizita la salonul de înfrumusețare i-a reamintit de perioada în care a fost coafeză. Ne-a povestit că pe vremea ei meseria era mai grea.

Maria Ionescu: Înainte luam șuvița de par, îi făceai așa și prindeai cu un acușor. Așa se lucra meseria atunci. Făceam niște cocuri... Nu sarmale și ce se face acum.

Bianca Pintilie, Manager de programe Asociația „Niciodată Singur”: În jur de o treime dintre doamnele de la noi au probleme de deplasare, se pot mișca, dar ies mai greu din casă și, în acest sens, împreună cu voluntarii, mergem și le ducem salonul acasă, practic, le ducem produse de îngrijire, ca să se simtă ți ele frumoase și prețuite.

Vizita la salon nu a fost singurul cadou primit

5 dintre doamnele de peste 70 de ani au pozat, ca la 20 de ani, într-o ședință foto profesională. Fotograful spune că a fost o experiență inedită, pentru că modele au fost atipice.

Alex Domnișoru, Fotograf: Trebuie să recunosc, a fost unul dintre shootingurile la care am avut foarte mari emoții, tocmai pentru că știam că doamnele nu au experiență, dar atmosfera plăcută le-a făcut să se simtă în largul lor și să pozeze natural.

Potrivit unui studiu realizat în 2021 de Asociația „Niciodată Singur, prietenii vârstnicilor”, 1 din 4 bătrâni din mediul urban se confruntă cu un grad sever de singurătate. Aceasta crește riscul dezvoltării depresiei sau, chiar mai rău, a unui atac vascular cerebral.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE