Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua Internațională a Vârstnicilor. Leon Dănăilă: „La noi, bătrânețea este mai dificil de atins în stare de sănătate”

Pe 1 octombrie, sărbătorim Ziua Internațională a Vârstnicilor. Pentru senorii României, 3,7 milioane acum, una dintre cele mai dureroase situații în care se află este singurătatea.

O soluție poate fi telefonul vârstnicului. Fundația Regală Margareta, care a contribuit la lansarea acestui serviciu, a prezentat topul nevoilor pentru care caută sprijin seniorii. Pe listă sunt informațiile, îngrijirea, ajutorul material, sprijinul emoțional și nevoia de a fi activ.

Ultimele date ale Institutului National de Statistică spun că numărul vârstnicilor crește mult mai repede decât al copiilor.

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică: „Problema majoră este menținerea unui echilibru demografic și economic între persoanele care au mai puțin de 14 ani și peste 65 de ani. Cel mai bun exemplu, anul 2012. Raportul între cele 2 grupe era de 1 la 1. Astăzi avem cu 22% mai mulți bătrâni decât copii sub 14 ani”.

Invitatul special al acestui eveniment a fost renumitul neurochirurg Leon Dănăilă. În vârstă de 89 de ani, acesta își continuă activitatea în domeniul medical. Pe lângă sfaturile pentru o viață lungă și activă, acesta a vorbit despre una dintre principalele probleme cu care se confruntă vârstnicii români.

Leon Dănăilă, medic neurochirurg: „Sunt foarte mulți oameni în vârstă care beneficiază foarte puțin de cămine de bătrâni la noi în țară. În total sunt cam 400 de cămine de bătrâni. Cerințele sunt foarte mari, fiindcă la noi bătrânețea este mai dificil de atins în stare de sănătate, adică o bătrânețe sănătoasă. Alimentația este deficitară”.

Sunt 3,7 milioane de seniori în România. De cele mai multe ori, bătrânii se confruntă și cu alte probleme decât cele de sănătate. Cel mai adesea, singurătatea. Cei care au nevoie de ajutor pot suna la „Telefonul Vârstnicului”, un serviciu lasat de Fundația Regală Margareta a României.

Roxana Molocea, coorodnator telefonul vârstincului: „Avem în jur de 3.000, între 2.000 și 3.000 de apeluri pe an de la beneficiarii noi unici. Noi ne bucurăm că putem să ajungem la vârstnici în toată țara. Majoritatea vârstnicilor care ne sună sunt persoane singure, 22% locuiesc cu partenerul, alții cu nepoții, însă se știe ca au și aceștia propriile familii”.

În cei 7 ani de existență, linia socială a înregistrat aproape 79 de mii de apeluri de la seniori din toată țara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE