Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Falimentul Silicon Valley Bank: De ce s-a prăbușit banca și ce plan de salvare au autoritățile americane

Vineri, autoritățile de reglementare din Statele Unite au închis una dintre cele mai importante bănci din Silicon Valley, SVB (Silicon Valley Bank). Aceștia au intervenit după ce banca a suferit un colaps brusc, marcând al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA și cel mai mare de la Marea Recesiune încoace.

În linii mari, prăbușirea s-a produs deoarece deponenții erau îngrijorați că SVB a rămas fără bani și că nu va fi capabilă să le protejeze interesele, așa că au început să își retragă fondurile. Atunci când o mulțime de clienți scot sume masive de bani dintr-o bancă, aceasta este împinsă spre colaps.

Ce este Silicon Valley Bank?

SVB este o bancă aflată în Silicon Valley, California, care se adresează în mare parte start-up-urilor. Deoarece se concentrează pe o singură piață, banca era mai vulnerabilă la riscuri, scrie The Washington Post.

De ce s-a prăbușit?

SVB, ca toate băncile, ia bani de la clienți și apoi îi investește. Aceste investiții erau în mare parte în titluri de valoare cum ar fi obligațiunile, dar aceste obligațiuni au devenit mai puțin valoroase pe măsură ce Rezerva Federală a crescut ratele dobânzilor. Scăderea valorii obligațiunilor, combinată cu alte perturbări din piață, a fost suficientă pentru a provoca îngrijorare.

În încercarea de a contribui la redresarea bilanțului banca a decis să vândă titluri de valoare care totalizau 21 de miliarde de dolari, cu o pierdere masivă, și a declarat că se pregătește să vândă o parte considerabilă din acțiunile sale. Dar această mișcare i-a făcut pe investitori să se îngrijoreze, așa că aceștia au început să-și retragă banii. Prețul acțiunilor SVB s-a prăbușit, iar autoritățile de reglementare au intervenit vineri pentru a închide banca. 

De ce și cum s-a implicat guvernul american?

SVB era asigurată la nivel federal, ceea ce înseamnă că, dacă nu-și poate plăti deponenții, guvernul se va asigura că aceștia își vor primi banii înapoi - până la 250.000 de dolari. Mai mult de 90% din depozitele SVB depășeau această sumă.

Cu toate acestea, duminică, autoritățile din Statele Unite au anunțat că vor garanta toate depozitele de la SVB. De asemenea, autoritățile de reglementare au închis vineri o a doua bancă, Signature, pentru a încerca să oprească un potențial efect de domino. Guvernul federal a prezentat, totodată, un plan de salvare.

Ce conține planul de salvare?

Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) garantează toate depozitele de la SVB și Signature Bank - chiar și cele care depășesc limita obișnuită de 250.000 de dolari. Clienții își pot accesa fondurile chiar acum. Autoritățile încearcă astfel să-i convingă pe deponenți că nu trebuie să își mute banii, deoarece nu îi vor pierde dacă banca lor va da faliment.

Rezerva Federală a anunțat de asemenea noi condiții neobișnuit de generoase pentru acordarea de împrumuturi, afirmând că va împrumuta bani băncilor care își pun activele drept garanție, chiar dacă aceste active valorează acum mai puțin decât ceea ce banca a plătit pentru ele. Asta înseamnă că băncile nu ar trebui să aibă probleme în a avea acces la numerar, chiar dacă clienții încep să retragă fonduri.

Departamentul Trezoreriei a subliniat, de asemenea, că banii folosiți pentru rambursarea deponenților vor proveni dintr-un fond la care au contribuit băncile americane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE