Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia trimite către vest tancuri din al Doilea Război Mondial. Moscova ar fi pierdut peste 2.000 de blindate în Ucraina

Surse deschise arată că Moscova trimite în vest tancuri din epoca lui Stalin, semn că pierderile pe câmpul de luptă au dus la o penurie de blindate pentru forțele ruse.

Potrivit fotografiilor obținute de Conflict Intelligence Team (CIT) din Tbilisi, tancurile T-54 și T-55 din anii ‘40 au fost văzute la bordul unui tren care pleca din Arseniev, în regiunea Primorski Krai din Orientul Îndepărtat al Rusiei, îndreptându-se spre vest.

Observatorii nu au putut confirma că tancurile erau trimise pentru a fi folosite în luptă pe frontul din Ucraina. Atât Rusia, care ocupă aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean, cât și Ucraina duc lipsă de arme și muniții și se bazează pe stocuri extinse de arme vechi.

Tancuri din al Doilea Război Mondial

T-54 au fost adoptate de armata sovietică la mijlocul anilor ‘40, când liderul Iosif Stalin era la putere. Seria T-55 a intrat în serviciu în 1958.

Acesta nu ar fi primul caz în care Rusia apelează la vechile tancuri. Anul trecut, s-a descoperit că o unitate de elită rusă folosea tancuri T-62 în Ucraina - tancuri din epoca sovietică, introduse în 1961. Dar raportul CIT a remarcat că acesta este primul caz în care sunt scoase din depozitele ruse tancuri de tipul T-54 și T-55.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a scris miercuri, într-o evaluare, că desfășurarea unor astfel de echipamente inferioare ar putea duce la un număr mai mare de victime.

„Fiecare tanc pierdut echivalează cu pierderea unui echipaj uman pentru tancul respectiv și nu este clar cât de eficiente vor fi aceste tancuri împotriva vehiculelor blindate ucrainene”, arată ISW, citat de The Washington Post. „Ele sunt foarte vulnerabile la multe sisteme antitanc din Ucraina”.

ISW a adăugat că Uniunea Sovietică a produs zeci de mii de tancuri T-54/55 după cel de-al Doilea Război Mondial și că este posibil ca Moscova să apeleze la acestea pentru a rezolva problema penuriei de blindate.

„Pierderile de vehicule blindate rusești constrânge în prezent capacitatea armatei ruse de a desfășura un război de manevră eficient”, a scris ISW. „Este posibil ca forțele ruse să desfășoare tancuri T-54/55 în Ucraina pentru a spori aceste operațiuni ofensive și pentru a se pregăti pentru contraofensivele ucrainene”.

Carl Bildt, copreședinte al Consiliului European pentru Relații Externe, a scris miercuri pe Twitter că desfășurarea tancurilor T-54/55 arată „determinarea Kremlinului de a continua războiul mai mult sau mai puțin pentru totdeauna”.

Rusia se confruntă cu probleme grave de aprovizionare

Fotografiile CIT vin în urma dovezilor tot mai numeroase care arată că Rusia se confruntă cu probleme grave de aprovizionare. Mai mulți recruți au declarat că au primit arme din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și kalașnikovuri ruginite.

Serviciile secrete occidentale au raportat, de asemenea, că pierderile de tancuri ale Moscovei sunt în creștere. În februarie, Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un grup de analiză cu sediul la Londra, a estimat că Rusia a pierdut probabil peste 2.000 de tancuri în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE