Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Calitatea apei pe litoralul românesc este bună. Ministrul Turismului: ”Pentru România nu există niciun mesaj care să ne îngrijoreze”

Ministerul Mediului a anunțat că va verifica parametrii de calitate a apei din Marea Neagră, mai precis dacă aceasta prezintă riscuri pentru turiști. Este măsura luată de Mircea Fechet, noul ministru al Mediului, după o întâlnire cu specialiști în domeniu.

Ministrul Turismului a dat asigurări că autoritățile verifică continuu calitatea apei, iar turiștii nu au motive de îngrijorare.

Între timp, autoritățile anunță că nu există niciun risc pentru românii care intră în apă pe litoralul românesc.

18/06/2023 , 10:37

Ministrul Turismului: ”Pentru România nu există niciun mesaj care să ne îngrijoreze”

Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a vorbit în direct la Euronews România despre faptul că românii nu au niciun motiv să îşi anuleze vacanţele pe litoralul românesc, având în vedere că nu există niciun risc de holeră.

”Toată această chestiune cu holera s-a transformat într-o foarte mare dezinformare pentru că ați văzut pozițiile colegilor. Suntem într-un grup de lucru în care supraveghem împreună cu DSP-urile, cu cei care trebuie să verifice calitatea apei Mării Negre în zona de proximitate a litoralului românesc. Ea este foarte bună, foarte sigură.”

Acesta a dat asigurări că autoritățile fac regulat verificări și că apa de pe litoralul românesc nu reprezintă niciun pericol.

”Suntem în contact cu hotelierii de pe litoral. În acest moment litoralul românesc are turiști. Noi trebuie să luptăm contra oricărei știri false, cum este aceasta pentru a arăta că autoritățile statului român își fac treaba, sunt prezente tot timpul și monitorizează calitatea apei, astfel încât turiștii care aleg ca destinație turistică România să fie siguri că au cele mai bune condiții.

Pentru România nu există niciun mesaj care să ne îngrijoreze în acest moment, iar eu nu aș mai insista atât de mult în construcția unei știri pe faptul că într-adevăr în zona ucraineană s-a întâmplat ceva care nu are niciun efect asupra zonei României. Pentru că dacă asociezi aceste informații una lângă alta, putem duce indirect cu gândirea că s-ar putea întâmpla ceva și pe litoralul românesc.”

17/06/2023 , 17:07

Ministrul Mediului: ”Specialiștii ne-au spus că nu există niciun risc. Deocamdată nu avem niciun motiv de îngrijorare”

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a explicat, sâmbătă, în direct la Euronews România că a convocat încă de ieri ”toate autoritățile responsabile de monitorizarea și protecția apelor Mării Negre, în contextul distrugerii barajului Kahovka de pe râul Nipru”. El a dat asigurări că analizele realizate de specialiști arată că ”nu există la acest moment niciun risc”, dar cu toate acestea autoritățile monitorizează în continuare situația.

Ministrul Mediului a afirmat că a discutat cu reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, ai Apelor Române, din cadrul Institutul Național de Hidrologie, Institutul Național de Sănătate Publică și Institutul Național de Cercetarea și Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa” care, din punctul său de vedere, ”este și cel mai abilitat în a face determinări fizico-chimice în Marea Neagră”.

”În prezent, după ce au corelat toate datele existente, au măsurat parametri și vizualizat imagini satelitare, suntem în niște limite normale ale apei Mării Negre pentru această perioadă”, a afirmat Ministrul Mediului, în direct la Euronews România.

Fechet a evidențiat că Direcțiile de Sănătate Publică din Constanța și Tulcea fac monitorizări zilnic și prelevează ”mostre de apă pentru a face determinări microbiologice, nu doar pentru holeră, ci și pentru alți agenți patogeni”

Acei specialiști ne-au spus că nu există la acest moment niciun risc. Zonele de îmbăiere sunt sigure pentru populație și nu avem niciun motiv să ne facem griji.

Situația o monitorizăm în continuare. E foarte important să vedem evoluția acestei situații”, a mai spus ministrul Mediului.

De asemenea, a luat legătura cu ministrul bulgar al Mediului, ”care era îngrijorat la rândul lui din pricina unor astfel de știri care au apărut și în România și în Bulgaria, potrivit cărora ar fi nesigură apa mării pentru îmbăiere”.

”Determinările lor (ale bulgarilor, n.red) sunt identice cu ale noastre și arată că apa Mării Negre se situează în niște valori normale, în parametri de normalitate.

Cetățenii care se îmbăiază sunt în siguranță”, a dat asigurări Fechet.

Întrebat când vom putea spune că pericolul a trecut, ministrul Mediului a mărturisit că a adresat aceeași întrebare specialiștilor.

”Am adresat aceeași întrebare specialiștilor care efectuează niște modelări matematice cu luarea în calcul a deplasării curenților marini, a temperaturii și salinității apei Mării Negre.

Erau foarte optimiști. Au spus că diluția masivă a Mării Negre ar trebuie să ne ajute să avem astfel de probleme. De asemenea, Dunărea, la gurile de vărsare, împinge în larg sedimentele care ar fi putut să vină înspre coasta românească dinspre Nipru.

Opinia lor este una optimistă. Se așteaptă să nu avem probleme nici în viitor, dar asta nu ne oprește să monitorizăm zilnic situația”, a mai spus Fechet.

De asemenea, ministrul Mediului a afirmat că a luat legătura cu omologul său ucrainean în urma distrugerii barajului Kahovka pentru a fi realiza probe chimice și microbiologice, din cauza pericolului de infectare cu holeră.

”În contextul de război cu care se confruntă, aceste determinări sunt mai greu de făcut de către ucraineni. L-am rugat pe omologul meu din Ucraina ca în situația în care observă cele mai mici modificări care ar putea să aibă un imapact de mediu și asupra coastei românești să mă informeze în cel mai scurt timp. Mi-a promis că așa va proceda”, a concluzionat Fechet.

Marea Neagră, testată timp de 14 zile

”Autoritățile române asigură monitorizarea constantă și raportarea transparentă a calității apei de îmbăiere. De asemenea, și autoritățile din Bulgaria transmit că litoralul bulgăresc este sigur, nefiind în niciun fel afectat”, asigură ANAT, printr-un comunicat.

”Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) subliniază că speculațiile legate de o eventuală răspândire a unui presupus virus în apa mării s-au dovedit simple zvonuri alarmiste, nefondate, știri false. Aceasta în pofida realității, care indică faptul că în acest an, pentru litoralul românesc se constată o creștere considerabilă a rezervărilor.

ANAT a verificat cu atenție informațiile oficiale din care rezultă că apa mării este bună pentru îmbăiere. Dorim să aducem în atenția publicului că aceste afirmații false despre prezența bacteriilor infecțioase și epidemie în Constanța, în urma războiului din Ucraina și a barajului aruncat în aer, sunt complet nefondate și crează deservicii enorme și nejustificare litoralului românesc. Monitorizarea calității apei de îmbăiere în zonele costiere ale României se efectuează începând cu anul 2007, iar până în prezent nu au fost înregistrate rezultate neconforme.

Astfel, monitorizarea calității apei se va efectua zilnic, timp de 14 zile, începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltă din județele Constanța și Tulcea. Informațiile obținute în urma acestor analize vor fi disponibile publicului pe site-urile DSP Constanța și Tulcea”, se mai arată în comunicat.

Nu există niciun risc pentru românii care intră în apă pe litoralul românesc

Este concluzia Direcției de Sănătate Publică Constanţa, în urma unor analize pe care le-au efectuat.

Primăria Constanța anunță că apa mării este analizată în permanență și subliniază faptul că ”riscul este aproape inexistent ca apa costieră să fie contaminată pe viitor”.

”În ultimele zile au apărut numeroase ştiri negative despre litoralul românesc, despre care s-a afirmat că reprezintă un adevărat pericol pentru turişti. Facem un apel către dumneavoastră şi vă rugăm să nu luaţi în considerare decât informaţiile venite de la autorităţile abilitate şi să nu daţi crezare dezinformărilor care apar în spaţiul public. Au apărut în spaţiul public informaţii nereale privind calitatea apei. Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a recoltat deja probe în acest sezon de îmbăiere, iar analizele au relevat o calitate a apei excelentă. Vă rugăm să reţineţi!!! Analizarea probelor de apă de mare se realizează în permanenţă. Riscul este aproape inexistent ca apa costieră să fie contaminată pe viitor”, transmite primăria, într-un comunicat.

Potrivit instituției, informații în timp real privind monitorizarea calității apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate pe site-ul DSP Constanța.

”În cazul în care, în urma analizelor, rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi înștiințată iar îmbăierea va fi interzisă.”, mai precizează primăria.

Fostul ministru al Mediului: Nu cred că există risc de poluare pe litoralul românesc

În ultimele zile, cercetătorii au atras atenția asupra riscului de poluare a Mării Negre, după distrugerea barajului Kahovka din Ucraina. Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a spus joi că nu crede că există risc de poluare pe litoralul românesc.

”Diluarea în Marea Neagră este foarte, foarte mare, deci risc semnificativ de poluare în zonele de îmbăiere nu cred că va exista, dar există o monitorizare atât din partea ucraineană, cât şi din partea autorităţilor din zonă, din România.”, a spus fostul ministru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE