Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tanczos Barna nu crede că există risc de poluare pe litoralul românesc, după distrugerea barajului Kahovka

Tanczos Barna, ministrul Mediului până la învestirea noului Guvern, nu crede că există probabilitatea de a avea o poluare semnificativă în zona litoralului românesc din cauza distrugerii barajului Kahovka, deoarece diluarea în Marea Neagră este ”foarte mare”.

Reacția demnitarului vine în contextul în care cercetătorii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" (I.N.C.D.M. Constanţa) au avertizat că distrugerea barajului Kahovka, din estul Ucrainei, ar putea afecta și litoralul românesc, iar valul de sedimente va ajunge în Marea Neagră, în cel mult zece zile.

Tanczos Barna: Risc semnificativ de poluare în zonele de îmbăiere nu cred că va exista

Tanczos Barna a vorbit despre posibilitatea ca litoralul românesc să fie afectat după explozia barajului din Ucraina în cadrul conferinţei de bilanţ al mandatului avut la Ministerul Mediului.

”Am avut o discuţie telefonică cu domnul ministru al Mediului din Ucraina, săptămâna trecută, şi ne-a confirmat preocuparea ministerului şi capacitatea de monitorizare a fenomenelor de acolo (zona barajului Kahovka, n.r.).

De asemenea, am stabilit că atât pe sistemele de notificare internaţionale, cât şi direct către Ministerul Mediului vor veni semnalele de fiecare dată când există un risc major de poluare dinspre Ucraina. Diluarea în Marea Neagră este foarte, foarte mare, deci risc semnificativ de poluare în zonele de îmbăiere nu cred că va exista, dar există o monitorizare atât din partea ucraineană, cât şi din partea autorităţilor din zonă, din România.

Cu siguranţă, de fiecare dată când va apărea un risc, o să fim notificaţi, o să fim avertizaţi. Valul de apă o să treacă şi apele au început să se retragă, deja, acolo. De fiecare dată când este o astfel de catastrofă ecologică, efectele sunt pe termen mediu - lung, dar în Marea Neagră, din evaluările noastre de până acum, probabilitatea de a avea o poluare semnificativă în zona de litoral românesc nu cred că există", a declarat Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

Mircea Fechet, ministrul propus pentru Mediu: nu există niciun semnal de alertă

La rândul său, ministrul desemnat al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a precizat, miercuri, că, în acest moment, nu există niciun semnal de alertă cu privire la un pericol de poluare masivă în Marea Neagră, din cauza exploziei de la barajul de pe Nipru.

"Fără îndoială că se verifică parametrii de poluare şi din Marea Neagră, şi din Dunăre. Sunt instituţii diferite care se ocupă de evaluarea acestor parametri. În legătură cu Marea Neagră, în general pentru zonele de îmbăiere, acolo atribuţia este la Direcţiile de Sănătate Publice să facă aceste evaluări. Însă, este foarte adevărat că suntem îngrijoraţi în acest moment din cauza războiului din Ucraina, din cauza exploziei de la barajul de pe Nipru, care a generat un volum de apă care, bineînţeles, că a măturat în calea ei şi deşeuri, şi uleiuri, care la un moment dat există posibilitatea să ajungă în Marea Neagră. Dar, în acest moment nu avem niciun semnal de alertă care să spună că populaţia sau Marea Neagră sunt într-un pericol de poluare masivă din cauza acestor evenimente", a afirmat Mircea Fechet, după ce a fost audiat în comisia de specialitate din Parlament.

Barajul centralei hidroelectrice Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus în dimineaţa zilei de 6 iunie, din cauza unei explozii care a avut loc în zona ocupată de trupele ruse în sudul regiunii ucrainene Herson.

În timp ce Rusia a acuzat Ucraina, oficialii de la Kiev și unii comentatori occidentali afirmă că trupele ruse au distrus barajul, posibil pentru a împiedica o eventuală contraofensivă a trupelor ucrainene în acea zonă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE