Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Mediului trimite o echipă de control în zona munților Făgăraș, după reportajul Euronews România

Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna a trimis o echipă de control în zona Munților Făgăraș pentru a analiza situația tăierilor. Asta după ce o echipă Euronews România a fost în acea regiune cu europarlamentari din Comisia de Mediu.

Ei au văzut pe teren distrugerea zonelor Natura 2000, zone protejate la nivel European. Echipa Euronews și oficialii de la Bruxelles au mers în câteva zone din Munții Făgăraș unde regulile de protecție nu sunt respectate.

În luna mai, oficialii de la Bruxelles din Comisia de Mediu au vizitat pădurile României, însă nu au mers pe traseul oficial, ci în Munții Făgăraș, care sunt printre cei mai afectați de tăierile ilegale. Ministrul demisionar al mediului, Tanczos Barna spune că a trimis Garda Forestieră Națională în control.

Raportul, gata în câteva zile

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului: ”Am văzut câteva filmulețe. Am trimis Garda Forestieră Națională în control. În câteva zile va fi gata și raportul de control. Cred că nu este terminat. Încă n-a venit raportul de control pentru zona aceea a Făgărașului care a fost vizitată de Comisia Petti. Dar din câte am înțeles într-o zonă de acolo s-au făcut împăduririle și completările, în cealaltă parte erau exploatări, într-o altă parcelă împădurirea a fost defectuoasă. Control, sancțiuni și readucerea lucrurilor pe făgașuri normale.”

Împădurirea defectuoasă ar putea fi înlocuită cu inexistentă. Versanți întregi, tăiați la ras, este ceea ce am filmat în Munții Făgăraș.

Runceanu Dănuț, Director Romsilva Brașov: ”Nu e adevărat. Nu se vede dacă nu mergeți să parcurgeți la picior suprafața. Puieții sunt de talie, sunt mici nu se văd. Până încheie starea de masiv plantația, trec 5, 7, 8 ani. După 8 ani pădurea este încheiată și se execută în fiecare an lucrări de îngrijire a plantațiilor.”

Ce spun europarlamentarii care au văzut distrugerile

Europarlamentarii care au văzut distrugerile din Munții Făgăraș nu își pun speranța în raportul de control.

Nicu Ștefăuță, europarlamentar Comisia de Mediu: ”E ca și când trimiți forțe de menținere a păcii în Bahmut după ce au trecut trupele rusești pe acolo. După faptul împlinit, cu vizita anunțată, nu e același lucru. 0048 Orice control are în el ideea de inopinat ca să vezi cum se desfășoară în realitate faptele. Cum am fost și eu și tu, am fost aproape brutalizați, amenințați, blocați. Deci eu sunt sigur că acolo domnul ministru va găsi numai lapte și miere.”

Anna Deparnay, europarlamentar: ”Am văzut distrugerea cu ochii mei și este masivă. Și poți să vezi că scopul Natura 2000, că legile Uniunii Europene de protecție a naturii nu protejează nimic aici. Mă simt emoționată și ușor nervoas. Vreau să acționez acum.”

Este legal să tai în zone Natura 2000, însă condițiile sunt extrem de stricte. Uniunea Europeană a înaintat o procedură de infringement împotriva țării noastre tocmai pentru nerespectarea acestora.

Gabriel Păun, biolog Agent Green: ”Domnul ministru a avut tot timpul din lume și toată puterea necesară pentru a corecta situația. Filmulețele nu sunt doar niște filmulețe. Știm despre locul acela ca despre multe alte locuri similare din țară că au avut un amenajament aprobat de ministru într-o arie protejată.”

Europarlamentarii care au vizitat România și organizațiile care au înaintat raportul pentru procedura de infringement se vor întâlni cu Comisarul European de Mediu săptămâna viitoare. Pe lângă cele 18 milioane de metri cubi de lemn tăiat legal din pădurile României, mai dispar încă pe atât, fără acte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE