Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericol de poluare în Marea Neagră, în urma distrugerii barajului din Ucraina. 150 de tone de ulei industrial s-au vărsat în Nipru

Războiul din Ucraina riscă să afecteze calitatea vieții locuitorilor țărilor vecine. Specialiștii atrag atenția că distrugerea celui mai mare baraj de pe Nipru ar putea avea ca efect poluarea Mării Negre. Autoritățile din România anunță că monitorizează constant, din satelit, traseul substanțelor poluante.

150 de tone de ulei industrial s-au vărsat în Nipru în urma exploziei petrecute în noaptea de 6 iunie. Asta înseamnă un risc crescut de poluare al râului, în primul rând, și apoi al Mării Negre. Substanțele poluante pot ajunge în câteva zile, în funcție de curenți, pe malul litoralului românesc.

Valeria Abaza, director Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină, Constanța: ”Este posibil ca aceasta să ajungă într-o săptămână, 10 zile în mare, ce aduce cu ea vom vedea și monitorizăm prin imagini satelit. În momentul în care va apărea ceva în mare vom fi conștienți și vom vedea atunci și direcția pe care o va lua eventual acea pată de uleiuri dacă ea va ajunge în mare. Zona de peliculă pe care o formează uleiurile la suprafața apei va influența oxigenarea apei sub ea și atunci există pericol pentru faună.”

Specialiștii spun că uleiul, care are o densitate mai mică decât cea a apei, nu se dizolvă. El formează o peliculă ce împiedică schimbul de gaze, dar și razele soarelui să pătrundă în adâncuri. Asta înseamnă că animalele și plantele marine nu mai au oxigen.

Răzvan Popescu Mirceni, biolog: ”Din fericire pentru coasta românească, impactul părerea mea este că nu va fi unul semnificativ, pentru că practic suntem protejați de Dunăre. În principiu la coasta românească, chiar dacă ar fi vorba de un fenomen de poluare majoră. Are șanse să ajungă o foarte mică parte din acel material poluant. Care nu cred că va pune probleme pentru sănătatea umană și chiar pentru faună.”

Ministrul ucrainean al Protecției Mediului și Resurselor Umane a dat asigurări că, dacă în urma monitorizării evoluției inundațiilor se va constata că poluarea reprezintă un pericol pentru Marea Neagră, autoritățile române vor fi notificate imediat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE