Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Biolog, despre efectele barajului distrus în Ucraina: ”Viitura ar putea ajunge și în Delta Dunării. Poate fi afectată flora”

Distrugerea barajului de la Nova Kahovka are mai multe tipuri de efecte - în plan umanitar, economic, de mediu și din punct de vedere al războiului.

Inundarea unor mari suprafețe în zonă face imposibilă o contraofensivă locală - tancurile, mașinile blindate și soldații nu pot înainta prin noroi. În plan umanitar, mulți nu mai au case și nici ce mânca, ba lipsește chiar și apa potabilă. În plus, deversarea în Nipru a unor mari cantități de uleiuri industriale și petrol duce la poluare.

Valeria Baza, directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța, spune că aceste viituri pot ajunge și în țara noastră, chiar și în Delta Dunării, iar totul depinde de direcția în care vântul o să bată în următoarele zile.

Viitura ar putea ajunge și în România

”Depinde de viteza de deplasare a viiturii. Deocamdată nu știm când va veni acea apă, cât va dura, poate va dura o săptămână, poate zece zile. Dacă există petrol și uleiuri industriale va fi și mai rău. În zona vestică predomină vânturile din Nord-Est. 

Atunci n-ar fi un scenariu prea plăcut pentru zona noastră, în primul rând va afecta foarte mult Ucraina, zona Odessa, chiar și mai jos. Este posibil să ajungă în Delta Dunării, chiar și la noi. Deocamdată nu știu cum va evolua situația.

Un alt scenariu ar fi în cazul în care predomină vântul din Nord, atunci e posibil ca acea viitură să se îndrepte în Sud și să intre în curentul RIM, curentul circular de la Marea Neagră care este mai în larg, iar atunci e puțin probabil să afecteze zona costieră a României. E posibil mai degrabă să ajungă spre Bosfor.

Poate fi afectat flora, vorbim de partea de Nord a Mării Negre, în zona aceea a Ucrainei va fi afectate pentru că acolo este zona de Filofora (alga roșie) foarte mare pe vremuri și mult redusă în ultimele decenii din cauza poluării, e posibil să afecteze speciile de pești pelagici și celelalte organisme plutitoare. Vom urmări prin imagini satelitare.”, a declarat Valeria Baza, directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE