Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este holera, ce simptome are și cum se transmite boala

Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (serogrupurile Vibrio cholera O1 varianta Tor și O139), care se transmite pe cale fecal-orală. Holera este o boală răspândită, de obicei, prin apă contaminată, transmite Institutul Național de Sănătate Publică.

Modul de transmitere a holerei

Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecție în țările unde există o circulație a acestei bacterii. Este însă, necesară o doză mare de bacterii pentru a apărea infecțiozitatea.

Consumul de fructe de mare crude sau insuficient preparate termic, provenite din apele contaminate, poate determina apariția de focare/epidemii.

Care sunt simptomele holerei

Perioada de incubație se încadrează între câteva ore până la 5 zile, de obicei 2-3 zile.

În majoritatea cazurilor infecția este asimptomatică sau determină diaree ușoară. În formele severe, boala debutează brusc, primele semne clinice fiind: diareea apoasă severă nedureroasă (scaune cu aspect de apă de orez), greață, vărsături severe precoce. Purtătorii asimptomatici pot transmite infecția.

În cazurile netratate, holera poate pune în pericol viața oamenilor prin apariția deshidratării, acidozei, colapsului circulator, hipoglicemiei și reprezintă o urgență medicală necesitând tratament imediat.

Măsuri preventive

Prevenția se bazează pe accesul la apă sigură și igiena adecvată. Recomandările preventive de care fiecare persoană poate ține cont sunt:

  • Consumul de apă din surse sigure;
  • Evitarea consumului de gheață din surse nesigure;
  • Consumul de alimente bine preparate termic, în special fructe de mare, crustacee;
  • Spălatul frecvent al mâinilor.

În România, nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani

Sezonul estival 2023

Monitorizarea calității apei de îmbăiere este realizată, în fiecare sezon, de DSP Constanța  și DSP Tulcea prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere și calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere.

Monitorizarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfășoară în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment nu am fost înștiințați cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme.

Ținând cont de situația generată de ruperea barajului de la Nova Kahovka Ucraina, monitorizarea calității apei se va efectua zilnic, timp de 14 zile începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltă din județele Constanța și Tulcea.

Informațiile privind monitorizarea calității apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate pe site-urile DSP Constanța și Tulcea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE