Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bacteria holerei, în apa Mării Negre. Doctor Adrian Marinescu: În Ucraina, în momentul de față, nu există nici un caz de holeră declarat

Specialiștii de sănătate publică și cei din domeniul mediului privesc cu îngrijorare spre Ucraina. În plină vară, când oamenii plănuiesc să-și încarce bateriile la mare, vine această informație care riscă să ne strice aceste planuri. În apa Mării Negre, lângă orașul Odesa, a fost depistată bacteria care provoacă holera, dar și alte microorganisme care provoacă infecții intestinale. Cel puțin asta au anunțat autoritățile locale din Ucraina.

Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat in Ministerul Mediului a precizat la Euronews România că este necesară o monitorizare a calității apei din Marea Neagră, atât din perspectivă microbiologică, dar și din perspectiva poluării. Accesta a spus că din punct de vedere microbiologic nu există în acest moment nici un motiv de îngrijorare.

„Este necesar să monitorizăm ce se întâmplă în Marea Neagră cu calitatea apei, atât din perspectivă microbiologică, dar și din perspectiva poluării. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care domnul ministru a organizat această înâlnire la care am participat și eu, precum și alți colegi. Am vrut să strângem toate informațiile certe, să ne asigurăm că nu există un risc pentru oameni. Concluziile au fost că, pe de o parte, din perspectivă microbiologică, nu există în acest moment nici un motiv de îngrijorare. Monitorizările se vor face zilnic. Este important ca oamenii să se informeze din aceste surse certificate, pentru că din păcate există suficiente informații și îngrijorări care sunt exagerate în acest moment.

Curenții din Marea Neagră nu favorizează o dispersie a acestui val de poluare către litoralul românesc. Monitorizăm cu imagini din satelit, iar acestea sunt actualizate zilnic, cum se dispersează apa aceasta poluată adusă de viitură”, a spus Ionuț-Sorin Banciu.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București a spus că în acest moment, în Ucraina nu există nici un caz de holeră care să fie declarat.

„În primul rând, în momentul în care vorbim de conflictul din Ucraina, riscul de a exista boli infecțioase despre care nu mai vorbeam de multă vreme, există. Nu vorbim doar despre holeră, ci și de difterie sau poliomielita, chiar și tuberculoza. Autoritățile ar trebuie să se îngrijoreze și să ia măsuri, cetățenii pot fi doar prudenți. În Ucraina, în momentul de față, nu există nici un caz de holeră care să fie declarat. Există într-adevăr agentul patogen identificat la nivelul mediului, dar trebuie știut că vibrionul holeric, doar în cazul anumitor serogrupuri duce la afecțiunea umană. Deci până în momentul de față nu există holeră nici în Ucraina. Totodată nu întotdeauna holera este sinonimă cu forme severe, despre care auzeam în trecut. E adevărat că există și 100.000 de decese la nivelul mapamondului, anual. Dar vorbim despre persoane în vârstă, vorbim de copii mici, de cei care se pot dehidrata ușor, de cei cu boli cronice. Probabilitatea de a avea holeră este foarte mică.

În România nu există nici un caz, iar ultimul a fost în urmă cu 30 de ani. În afară de ce se discută la nivel de mediu și urmărirea parametrilor de calitate a apei, ar trebui să discutăm și despre ceea ce trebuie să facem din punct de vedere medical”, a explicat Adrian Marinescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE