Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nu se întrevede un risc de holeră în România, spun specialiștii. Alexandru Rafila: Nu există vreun pericol biologic care să vină din Turcia

În România nu există vreun pericol biologic de sănătate publică după cutremurele din Turcia și Siria, susține ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că în Siria există focare de holeră și acestea se pot extinde și în Turcia. Nu din cauza numeroaselor cadavre aflate încă sub dărâmături, ci din pricina lipsei igienei, precizează specialiștii.

Măsuri pentru oprirea răspândirii bolilor

Asigurarea accesului la grupuri sanitare și la apă necontaminată pentru supraviețuitori și salvatori reprezintă o provocare pentru autoritățile din Turcia și Siria. Aceste măsuri sunt esențiale pentru oprirea răspândirii bolilor.

Dr. Cristian Paparău medic primar medicină legală: „Odată cu acest cutremur nu se distrug doar clădiri, se distruge și infrastructura sanitară, fie că vorbim de sistemul de alimentare cu apă, canalizare, curent electric și așa mai departe. Dacă nu avem grijă de acei oameni să li se acorde tratamentul necesar, să fie îngrijiți, ei pot reprezenta la rândul lor o sursă de infecție, de răspândire a unor boli”.

Focare de holeră în Siria

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra existenței unor focare de holeră apărute în Siria după cutremur și de pericolul extinderii acestora și în Turcia. Ministrul Sănătății susține că România este în afara oricărui pericol de sănătate publică generat de contextul actual, chiar dacă sunt persoane care vin la noi în țară din acele zone .

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Pericolul de sănătate publică este acolo, dacă nu se pot asigura condiții de furnizare de apă de bună calitate şi de alimente. În rest, problemele legate de vreun pericol biologic care să vină din Turcia în România, nu există aşa ceva”.

Medicii atrag însă atenția  asupra necesității unor măsuri suplimentare de protecție care trebuie luate de salvatorii români.

Dr. Cristian Paparău medic primar medicină legală: „Intrând în contact direct există un pericol mai mare de contractare a unei boli, de aceea trebuie să existe protecție pentru personalul angrenat în aceste activități, fie că e vorba despre voluntari, fie că vorbim despre personal angajat în cadrul structurilor de situații de urgență”.

OMS descrie cutremurele din Turcia ca fiind cel mai mare dezastru natural din ultimul secol înregistrat în Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE