Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru motive pentru care operațiunile de salvare din Turcia și Siria se desfășoară cu dificultate

Bilanțul victimelor cutremurului din Siria și Turcia - unul dintre cele mai devastatoare dezastre naturale ale secolului - se ridica în prezent la peste 17.000 de morți. În ciuda ajutorului internațional impresionant, operațiunile de salvare continuă să fie dificile. Așa cum arată The Washington Post, există cel puțin patru motive principale pentru care se întâmplă acest lucru.

1. Cutremurul a afectat o suprafață mare în care locuiesc mulți oameni

Cutremurul, despre care se crede că s-a produs din cauza unor evenimente din sistemul de falii din Anatolia de Est, a avut epicentrul în apropierea orașului Gaziantep din sudul Turciei. A fost măsurat ca un seism cu magnitudinea de 7,7, iar apoi au avut loc o serie de replici - cea mai mare, un cutremur cu magnitudinea de 7,6 la aproximativ 100 de kilometri de epicentrul inițial. Din cauza magnitudinii, unii seismologi îl consideră un cutremur separat.

În ciuda riscului de cutremure în regiune, aceasta este o zonă foarte populată. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 23 de milioane de persoane trăiesc în zonele afectate din Turcia și Siria.

2. Cutremurul s-a produs în toiul nopții, într-un moment în care vremea era neobișnuit de rece

Primul cutremur a avut loc în jurul orei 4:15 dimineața. Asta înseamnă că majoritatea oamenilor se aflau în case sau apartamente. Totodată, zona a fost lovită și de un neobișnuit front de aer rece care a făcut ca temperaturile să fie cu până la 15 grade mai mici decât media obișnuită pentru această perioadă a anului.

Temperaturile scăzute produc complicații în cadrul operațiunilor de salvare, crescând șansele ca orice supraviețuitor al cutremurului să moară din cauza expunerii la frig. Totodată, frigul are un impact și asupra echipelor de salvare. Multe părți ale Turciei și Siriei se confruntă și cu pene majore de curent, iar rezervele de gaz, utilizate pe scară largă pentru încălzirea locuințelor, sunt în scădere. Nu în ultimul rând, adăposturile pentru victime sunt și ele în număr mic.

3. Cutremurul s-a produs într-o regiune de frontieră deja afectată de conflicte și războaie

Contextul politic și geopolitic intervine și el în cazul eforturilor de salvare. Siria se confruntă de aproape 12 ani cu un război civil. Părți din nordul Siriei sunt în afara controlului guvernului de la Damasc, iar aici operațiunile de salvare sunt efectuate de diverși actori nonstatali – mai ales Căștile Albe, grup sprijinit în special de Marea Britanie și SUA. În plus, multe regiuni în care seismul a provocat pagube erau deja decimate de bombardamente și lupte brutale.

Cutremurul reprezintă astfel o problemă suplimentară care se adaugă peste dezastrul umanitar care a afectat deja regiunea. David Miliband, directorul general al Comitetului Internațional de Salvare preciza că „cu 24 de ore înainte de catastrofă, peste 15 milioane de sirieni aveau nevoie deja de asistență umanitară”.

De cealaltă parte a graniței, în Turcia, se estimează că existau deja 3,6 milioane de refugiați. Mulți dintre aceștia trăiau în tabere de refugiați aflate în apropierea orașului Gaziantep, lovit puternic de seism. Anul trecut, Human Rights Watch avertiza că mulți dintre refugiați trăiesc deja în condiții periculoase din cauza restricțiilor impuse de guvernul de la Ankara privind găsirea unui loc de muncă.

4. Diviziunile politice planează asupra eforturilor de salvare

Guvernul autoritar de la Damasc condus de Bashar al-Assad se află sub un regim al sancțiunilor economice din cauza încălcării pe scară largă a drepturilor omului în timpul războiului civil. Majoritatea acestor sancțiuni prevăd însă excepții pentru asistență umanitară.

În trecut, grupurile care furnizau asistență umanitară în Siria, ajungeau în nordul țării, controlat de rebeli, printr-un punct de la frontiera cu Turcia, numit Bab al-Hawa. Cu toate acestea, așa cum relatează The Washington Post, din cauza cutremurului, drumul este practic inaccesibil în acest moment. În trecut existau mai multe puncte de trecere a frontierei, însă Rusia, un aliat cheie al lui Bashar al-Assad, a forțat închiderea acestor puncte pentru a limita un eventual sprijin pentru rebelii din nordul țării.

În Turcia, de asemenea, există îngrijorări că Recep Erdoğan este mai degrabă concentrat pe supraviețuirea sa politică, decât pe un răspuns rapid la dezastru. Președintele turc se va confrunta cu o rundă de alegeri în luna mai, iar victoria acestuia nu este garantată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE