Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert, despre victimele cutremurului care a lovit Turcia și Siria: „Realitatea tristă este că după trei zile șansele de supraviețuire devin din ce în ce mai mici”

„Pregătirea pentru dezastre și mai ales pentru dezastre de o asemenea anvergură este extraordinar de greu de pregătit în avans”, spune Tudor Codreanu, specializat în medicina dezastrelor, referitor la cutremurul care a lovit Turcia și Siria zilele trecute.

„Răspunul la fața locului este dictat de condiții, de distanța la care sunt plasate echipele de ajutor, de modul în care se poate ajunge acolo. Este o scenă de devastare absolută, extraordinară, pe care foarte puțini oameni au văzut-o vreodată. Intențiile sunt absolut 100% în focus în ceea ce trebuie făcut și condițiile de la fața locului determină ce poate fi făcut”, a mai explicat specialistul.

„Șansele de supraviețuire scad după trei zile”

În ceea ce privește victimele, acesta a mai adăugat faptul că, potrivit statisticilor, după aproximativ trei zile, mai puțin de 25% dintre oamenii prinși sub dărâmături vor supraviețui, o mare problemă fiind chiar temperaturile scăzute.

„Nu pot să-mi imaginez prin ce trec oamenii care au supraviețuit și așteaptă ca familiile lor să fie găsite în viață, însă realitatea tristă este că după trei zile șansele de supraviețuire devin din ce în ce mai mici. Acceptând că există vulnerabilitate la cutremure, mai ales în acea zonă, pregătirea ar fi trebuit să conțină lanterne, radio, telefon, sursă de lumină. Cei care sunt prinși probabil că au mult mai puține unelte să atragă atenția celor de afară, în funcție și de adâncime. Dorința de a săpa și de a ajuta este absolut extraordinară, însă nu ajută pe nimeni dacă și ei sunt victime, la rândul lor. E nevoie de oameni care sunt antrenați și au echipamentul necesar să-i scoată afară pe oameni și trebuie să fie lăsați să-și facă treaba. Există o problemă foarte cunoscută, faptul că oamenii care sunt prinși sub dărâmături, în momentul în care sunt scoși, pot muri foarte repede, pentru că se relansează circulația. Sunt lucruri care trebuie făcute cu atenție și grijă. Lucrurile trebuie făcute și repede, nu numai bine”, a mai precizat Codreanu.

Expertul a adus în discuție și faptul că una dintre zone a fost afectată de holeră recent, însă a explicat că este foarte puțin probabil să apară noi boli, pe lângă cele existente, ca urmare a cutremurului și a condițiilor care au urmat după acest eveniment.

„Prezența cadavrelor care nu sunt îngropate nu reprezintă un focar de infecție pentru populație”

„Condițiile ca o stare endemică, care este sub control la un moment dat, să devină necontrolabilă în momentul în care infrastructura locală este distrusă, fie că este vorba de cea sanitară sau de sănătate publică, de canalizare sau de acces la apă potabilă, este foarte puțin probabil ca noi boli să apară pe lângă cele care au fost acolo deja. Există riscul ca boli preexistente să devină mai prevalente în populația afectată și pe scară mai largă. Sunt mulți morți și vor mai fi găsiți mulți, probabil, în perioada următoare. Prezența cadavrelor care nu sunt îngropate nu reprezintă un focar de infecție pentru populație, ci trebuie respectată demnitatea acestor victime și să nu se procedeze la înmormântări în masă, că nu există dovada că o astfel de situație generează infecții care nu erau acolo”, a conchis specialistul.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 a lovit luni dimineață sud-estul Turciei și Siria, potrivit AFAD (Organizația de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia). Un al doilea seism, de 7,6, a avut loc câteva ore mai târziu. Numărul deceselor confirmate depășește 15.000, iar numărul răniților depășește 60.000 numai în Turcia, potrivit AP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE