Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: 150 de persoane, sinistrate în urma distrugerii barajului Kahovka, au fost salvate

Cel puțin 150 de persoane, sinistrate în urma distrugerii barajului Kahovka, au fost salvate de echipele de intervenție ucrainene. Este vorba despre civili care locuiau în teritoriile controlate de forțele rusești. Potrivit autorităților de la Kiev, trei persoane au murit și alte 10 au fost rănite după ce rușii au deschis focul în timpul operațiunilor de salvare.

Inundațiile de amploare provocate de distrugerea barajului Kahovka au devastat orașele situate de-a lungul râului Nipru, în regiunea Herson. Echipele de intervenție ucrainene au venit în ajutorul civililor sinistrați pe malul estic, ocupat de Rusia.

Kateryna Krupych, sinistrată din Oleșki: ”Am ieșit pe fereastră, m-am urcat pe acoperiș și am văzut scene apocaliptice. Casele pluteau pe lângă mine. Șuvoiul ducea totul după el. Atunci mi-am ridicat mâinile spre cer și am spus <Doamne, spune-mi ce să fac. Ce pot să fac să-mi salvez copiii?>”.

Trupele rusești au deschis focul asupra celor care încercau să scape

Ambarcațiuni mici cu voluntari și militari în civil au traversat zonele controlate de ucraineni de pe malul vestic, pentru a evacua civilii blocați pe acoperișuri. Însă trupele rusești au deschis focul asupra celor care încercau să scape.

Viaceslav Dementiev, voluntar din echipa de salvare: ”Ne-au lăsat să intrăm cu bărcile și au început să tragă în ele când am plecat. Bunicii mei au fost în acea barcă, sunt în viață, sunt bine, aici cu mine aici, în oraș. Un glonț a trecut prin geanta bunicii mele.”

Svitlana Nosik, sora unei victime: ”Nu am cuvinte pentru ei (rușii n.r.). Trag în bărci cu copii, femei, bătrâni... Toți civili, știți asta foarte bine. Erau simpli săteni care au fost evacuați. Au petrecut trei zile sub soarele arzător, pe malul de nisip din Kardașinka, după ce satul a fost inundat.”

Voluntarii și soldații ucraineni încearcă să salveze cât mai mulți oameni, în ciuda dronelor lansate de Rusia, dar și a lunetiștilor.

Oleksandr Tolokonnikov, purtător de cuvânt al guvernului regional din Herson: ”Vom face cu siguranță tot ce putem, dar nu ne putem expune oamenii noștri la pericol. Rușii continuă să ne amenințe și își pun în aplicare amenințările, împușcând oamenii în spate. I-am văzut trăgând asupra a 13 persoane, dintre care trei au fost ucise.”

Pe măsură ce apele se retrag, este tot mai dificil pentru ucraineni să intervină, însă eforturile de salvare continuă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE