Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski susține că distrugerea barajului Kahovka este o ”bombă ecologică de distrugere în masă"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat distrugerea barajului Kahovka din sudul Ucrainei drept o ”o bombă ecologică de distrugere în masă”. De asemenea, liderul de la Kiev a afirrmat că doar prin eliberarea întregii țări ar putea garanta să nu vor mai avea loc acte ”teroriste”. De cealaltă parte, Kremlinul acuză Ucraina că a sabotat barajul hidroelectric Kahovka pentru a tăia o sursă importantă de apă pentru peninsula Crimeea și pentru a distrage atenția de la o contraofensivă ”care se clatină” împotriva militarilor ruși, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

"O astfel de distrugere deliberată de către ocupanţii ruşi şi alte structuri a centralei hidroelectrice este o bombă ecologică de distrugere în masă", a afirmat Volodimir Zelenski în intervenţia sa video zilnică, conform sursei citate.

Liderul de la Kiev a mai precizat că distrugerea barajului ”nu va opri Ucraina şi ucrainenii”.

”Ne vom elibera întreg pământul. Numai eliberarea completă a pământului ucrainean de sub ocupanţii ruşi va garanta că nu vor mai exista astfel de atacuri teroriste”, a mai precizat Zelenski.

Reacția Rusiei: ”Vorbim despre un sabotaj deliberat din partea ucraineană”

De cealaltă parte, Kremlinul a acuzat marți Ucraina că a sabotat barajul hidroelectric Kahovka din regiunea controlată de ruşi a Ucrainei, cu scopul de a tăia o sursă cheie de apă pentru Crimeea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat despre situaţie după ce apa a trecut prin barajul din epoca sovietică la primele ore ale zilei.

"Putem afirma fără echivoc că vorbim despre un sabotaj deliberat din partea ucraineană. Regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecinţele”, a precizat Peskov.

Mai mult, oficialul Kremlinului a menționat că distrugerea barajului este menită să priveze peninsula Crimeea controlată de Rusia de apa proaspătă pe care o primeşte din rezervor prin Canalul Crimeii de Nord şi să distragă atenţia de la contraofensivă.

"Se pare că acest sabotaj este de asemenea legat de faptul că, după ce au început acţiuni ofensive la scară largă în urmă cu două zile, acum forţele armate ucrainene nu îşi ating obiectivele - aceste acţiuni ofensive se clatină", a mai spus Peskov, conform sursei citate.

Cât despre acuzațiile Kievului care susține că Rusia a distrus barajul, Peskov a afirmat: ”Putem respinge cu fermitate acest lucru. Noi declarăm oficial că aici, cu siguranţă, vorbim despre un sabotaj deliberat din partea ucraineană".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE