Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brazila, plan împotriva defrișărilor ilegale. Programul guvernamental propune compensații pentru cei ce renunță la tăieri

Președintele Braziliei a semnat planul care ar trebui să pună capăt defrișărilor ilegale în pădurea amazoniană. A fost una dintre promisiunile importante în recenta campanie electorală și acum a devenit un angajament major în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Strategia anunțată de președintele Lula Da Silva urmează să fie pusă în aplicare pe parcursul a patru ani. Planul este o listă de acțiuni care, până în 2030, ar duce la stoparea tăierilor ilegale în Amazonia. 

Luiz Inácio Lula da Silva, președintele Braziliei: ”Trebuie să le spunem celor din industria lemnului din această țară, care vor să distrugă, să planteze și să împădurească la loc. Că vor să taie (un arbore) pentru a face un scaun, pentru a face un dulap sau un pat - un copac vechi de 300 de ani din Amazon nu este proprietatea nimănui, este proprietatea umanității și trebuie să luptăm pentru a o păstra și pentru a-i pedepsi pe cei care nu vor să respecte (regulile).”

Planul de acțiune stabilește măsuri de creștere a monitorizării și a aplicării legii și se angajează să creeze noi zone protejate, de conservare. În același timp, oprirea defrișărilor ilegale înseamnă și stoparea câștigurilor pentru cei care trăiesc din asta. Iar autoritățile, care nu vor să vadă mai multă sărăcie, promit programe alternative și investiții importante.

Marina Silva, ministrul brazilian al Mediului: ”Aducerea protecției sociale și a mediului și a problemei schimbărilor climatice în centrul activităților și priorităților guvernului este mai mult decât un angajament etic și civilizator. Este, de asemenea, cel mai mare avantaj pe care îl are Brazilia, care poate să atragă investiții, să genereze locuri de muncă, iar țara poate să fie din nou un protagonist în rezolvarea provocărilor globale majore.”

Apărut acum douăzeci de ani, planul de acțiune pentru prevenirea și controlul despăduririlor în Amazonia, a dus la reducerea defrișărilor cu mai mult de optzeci de procente între 2004 și 2012. Unul dintre obiectivele principale este de a stimula așa-numita bioeconomie. Iar asta înseamnă gestionarea pescuitului și reducerea creșterii vitelor, activitate responsabilă pentru cea mai mare parte a defrișărilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE