Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mausoleul lui Pelé a fost deschis publicului. Omagiu pentru legenda Braziliei

Mausoleul în care a fost depus trupul legendarului fotbalist brazilian Pelé și-a deschis porțile pentru public în orașul Santos. Iubitorii fotbalului brazilian au început încă de luni pelerinajul la Memorialul Necropole Ecumenica, considerat cel mai înalt cimitir din lume, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

La deschiderea mausoleului dedicat legendei fotbalului brazilian au participat fiul lui Pelé, Edinho, şi câţiva dintre fanii fostului număr 10 al Selecao.

Triplul campion mondial se odihneşte într-o cameră care respiră fotbal pe toate cele patru laturi ale sale. La intrare, două statui de alamă ale unui Pele zâmbitor, echipat în şort, anticipează măreţia locului.

Pereţii sunt decorați cu fotografii ale fanilor, iar modul în care este iluminată camera lasă impresia că te afli în interiorul unui stadion, notează sursa citată.

VEZI GALERIA
3 imagini

Podeaua mausoleului a fost dotată cu iarbă sintetică, iar în colţuri sunt expuse cele trei tricouri care i-au schimbat pentru totdeauna viaţa lui Edson Arantes do Nascimento: cele ale echipei Santos FC, selecţionatei Braziliei şi formaţiei New York Cosmos.

"Încă simt foarte multă durere, ne este foarte dor de el, dar simţim şi multă mândrie şi bucurie pentru toată dragostea şi recunoştinţa de care a avut parte. Este un alt moment memorabil pentru familia noastră şi pentru a-l încuraja pe regele nostru să fie etern. Locul a fost proiectat cu multă grijă şi dragoste. Este nobil, simplu şi foarte drăguţ", a spus Edinho, fiul legendarului Pelé, conform sursei citate.

În centrul mausoleului se află impunătorul mormânt al "Regelui" fotbalului. Este realizat din marmură, cu detalii aurii şi flancat de două coloane din oglinzi.

Marginile mormântului au forma Cupei Mondiale, iar în partea de jos sunt sculptate câteva momente din viaţa sportivă a lui Pele.

Pe capacul care străluceşte din toate colţurile se află o cruce uriaşă în relief, iar în partea de jos figurează numele lui Pele, data naşterii (23 octombrie 1940) şi cea a morţii sale (29 decembrie 2022).

Deasupra mormântului se deschide pe tavan un dreptunghi albastru pal, puternic iluminat, care imită cerul, un acces direct către Paradis.

Reguli stricte de acces pentru a vizita mausoleul lui Pelé

Mausoleul va fi deschis vizitatorilor între orele 09:00-12:00 şi 14:00-18:00. Pentru a-l putea vedea, doritorii trebuie să se înscrie în prealabil pe site-ul cimitirului (memorialsantos.com.br/rei).

Doar 30 de persoane au voie să intre în tura de dimineaţă şi alte 30 după-amiaza.

Inaugurat în 1991, Memorialul Necropole Ecumenica este o creaţie a omului de afaceri argentinian Pepe Altstut. Cel mai înalt cimitir din lume se află la aproape 700 de metri de stadionul Vila Belmiro, unde Pelé a devenit o legendă în tricoul Santos.

În urmă cu două decenii, fostul fotbalist a achiziţionat un spaţiu în cimitirul care deţine un record Guinness, fiind recunoscut drept cel mai înalt din lume şi unde au fost înmormântaţi atât tatăl lui Pele, Joao Ramos do Nascimento ''Dondinho'', cât şi fratele său Jair.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE