Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jucătorul român de fotbal care a făcut schimb de tricouri cu Pelé. Mircea Lucescu: „Pelé a fost un tip extrem de modest, de inteligent, un exemplu de comportament”

Întreaga lume a sportului deplânge dispariția legendarului Pele, care a murit pe 29 decembrie, la vârsta de 82 de ani. În 1970, la mondialul din Mexic, Pele a făcut schimb de tricouri cu Mircea Lucescu. Fostul căpitan și selecționer al echipei naționale de fotbal a României a vorbit la Euronews România despre amintirile din teren cu Pelé.

„Imaginea lui Pelé a rămas, de-a lungul timpului, una dintre cele mai frumoase imagini ale unui fotbalist, pentru că, în ziua de astăzi, foarte mulți dintre acești titani ai fotbalului încearcă să iasă foarte mult în evidență. Imaginea înseamnă mulți bani. Sunt și contracte de imagine care contează mult, aduc mai mulți bani. Pelé nu a profitat de această imagine, așa cum se întâmplă astăzi.

A fost un tip extrem de modest, de inteligent. I-au făcut teste de inteligență și au constatat că putea să facă orice altceva la cel mai înalt nivel, așa cum a fost în fotbal, dar el a rămas în amintirea oamenilor prin această modestie în afara terenului. În teren era cu totul altfel. Sunt mulți jucători care în afara terenului sunt retrași, modești, care nu se exteriorizează foarte mult.

„I-au făcut teste de inteligență și au constatat că putea să facă orice altceva la cel mai înalt nivel, așa cum a fost în fotbal.”

-Mircea Lucescu, despre Pelé

Fotbalul poate să arate două fețe. Ei bine, acesta era Pelé, în teren, extraordinar. Nu accepta înfrângerea, nu accepta niciun moment ca echipa lui să nu fie mai buna decât ceilalți, de aceea a și câștigat trei titluri mondiale. A fost un exemplu de comportament, din toate punctele de vedere, un jucător despre care s-a spus că a fost un talent imens, dar vreau să spun că a fost, în primul rând o muncă intensă pe care a depus-o pentru a pune în valoare talentul lui.

Fizic era perfect. Când l-am văzut la încălzire, când am jucat cu ei în 1970, erau niște atleți perfecți. Noi aveam ale calități. Ne dădeam seama de forța lor extraordinară”, remarcă Mircea Lucescu, antrenor al echipei Dinamo Kiev.

Mircea Lucescu a vorbit cu entuziasm despre întâlnirea cu Pelé, pe care-l urmărea din copilărie la televizor, atunci când tehnologia acelor vremuri i-a permis acest lucru.

„Generația de astăzi nu știe ce a fost Pelé cu adevărat și nici generația mea, până când să întâlnim Brazilia, la Campionatul Mondial. Nu am avut prea multe imagini ale lui Pelé jucând. A fost Campionatul Mondial din Suedia din 1958 și nu se transmiteau în țară meciurile. Eram copil și-mi aduc aminte câteva secvențe din meciurile Braziliei și de golurile marcate. Nu aveam posibilitatea să-l vedem pe Pelé. Cei din Vest aveau alte posibilități, pentru că deja televiziunea în țările respective era dezvoltată. E o diferență mare între ceea ce e astăzi fotbalul pe plan mondial și impactul mediatic extraordinar pe care-l are și ceea ce era pe vremea aceea.”

Mircea Lucescu și Rică Răducanu l-au întâlnit pe Pelé când au stat în același hotel la Rio de Janeiro, înainte ca România să joace împotriva Braziliei la Campionatul Mondial, iar Rică Răducanu l-a îmbrățișat pe marele fotbalist brazilian. Lucescu rememorează acele clipe în care fotbaliștii au uitat, pentru câteva momente, de rivalitatea din teren.

Mircea Lucescu: „Am schimbat câteva cuvinte eu, Rică și Pelé și, mai mult decât cuvintele, a fost acea îmbrățișare extraordinară dintre Rică și Pelé, iar, la Campionatul Mondial, îmi aduc aminte că după ce a primit al treilea gol de la Pelé, după ce a intrat Rică la 2-0 în poartă, un gol extraordinar dintr-un șpagat incredibil de la aproape 4 metri, a alunecat pe iarbă și a împins mingea în poarta pe sub Rică și atunci Rică i-a făcut cu degetul, l-a admonestat că a marcat.”

Lucescu a făcut schimb de tricouri cu Pelé la Campionatul Mondial

„E singurul tricou pe care l-am înrămat. Și, din când în când, îmi aduc aminte de perioada aceea. Am lăsat tricoul așa cum am fost. Nu l-am spălat. E cu urme de iarbă pe el. Am vrut să fie autentic. E o satisfacție extraordinară că noi l-am prins pe Pelé în momentul cel mai important al carierei lui, dovadă și meciurile pe care le-a făcut la Guadalajara. A fost extraordinar și cu Uruguay, Italia, cu noi”, a spus fostul selecționer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE