Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brazilia și-a luat rămas bun de la Pelé. Fostul mare fotbalist a fost înmormântat în Santos

Trupul neînsufleţit al ''Regelui'' Pelé , eternul nr. 10 care a marcat generaţii de iubitori ai fotbalului, a ajuns marţi în locul său de odihnă final, un mausoleu de 200 de metri pătraţi din cimitirul vertical din oraşul brazilian Santos, unde o masă de oameni i-a adus un vibrant omagiu.

Ultima călătorie a lui Pelé pe străzile din Santos a fost marcată de solemnitate și emoție. După un priveghi de 24 de ore pe stadionul Vila Belmiro, trupul neînsuflețit al lui Edson Arantes do Nascimento a fost purtat pe o mașină de pompieri prin orașul ce l-a dat pe cel care urma să devină cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor.

Cortegiul a trecut în special pe la casa mamei fostului fotbalist, Dona Celeste, în vârstă de 100 de ani, care încă nu a aflat că fiul ei a murit, conform uneia dintre surorile defunctului, Maria Lucia do Nascimento, relatează Agerpres.

Se estimează că au fost prezente la funeralii peste 200.000 de persoane, printre care și personalități precum președintele Braziliei, Ignacio Lula da Silva, care i-a prezentat condoleanțe văduvei lui Pele, Marcia Aoki, într-unul dintre cele mai emoționante momente.

VEZI GALERIA
7 imagini

Fotografii: Associated Press

04/01/2023 , 10:03

''Regele'' Pele a fost înmormântat în Santos

Sicriul cu trupul neînsuflețit al legendarului Pelé a ajuns în mausoleuleul de 200 de metri pătraţi din cimitirul vertical din oraşul brazilian Santos.

La primul etaj, mausoleul unde a fost depus sicriul lui Pele reaminteşte de un stadion de fotbal, cu gazon sintetic şi fotografii ale "Regelui", a confirmat, marţi, un responsabil cu comunicarea al cimitirului.

"Acum, el se va putea odihni", a spus ziariştilor Edinho, unul din cei şase copii ai săi, la intrarea în necropola ecumenică unde ceremonia funerară a avut loc în intimitatea familiei. Acest cimitir, o clădire ultra-modernă de 14 etaje cu faţada imaculată, este cel mai înalt cimitir vertical din lume, conform Cărţii Recordurilor.

03/01/2023 , 19:08

Slujbă privată în familie

Procesiunea pe străzile aglomerate din Santos a luat sfârșit, în timp ce brazilienii - și întreaga lume - își iau un ultim rămas bun de la Pele.

Urmează să aibă loc o slujbă privată în familie.

03/01/2023 , 16:12

Cortegiul funerar a plecat de la stadionul echipei Santos

Cortegiul funerar a plecat de la stadionul echipei Santos, iar sicriul cu trupul lui Pelé este purtat pe străzile orașului, acoperit cu steagul Braziliei și transportat pe o mașină de pompieri.

03/01/2023 , 15:12

Președintele Braziliei, omagiu pentru Pelé

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, care și-a preluat mandatul duminică, a fost printre cei care au venit la stadionul echipei FC Santos pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Pelé.

Lula a sosit la Santos cu elicopterul şi şi-a prezentat condoleanţele sale văduvei lui Pele, pe stadionul unde "Regele" a strălucit sub culorile lui Santos FC.

03/01/2023 , 10:48

Pelé va fi înmormântat marți

Pelé va fi înmormântat marți în orașul în care a crescut, a devenit celebru și a contribuit la transformarea sa într-o capitală mondială a fotbalului. O slujbă catolică va fi oficiată pe stadionul Vila Belmiro înainte ca sicriul său să fie condus pe străzile din Santos până la un cimitir din apropiere.

02/01/2023 , 20:32

FIFA vrea să existe un stadion cu numele lui Pele în fiecare țară din lume

FIFA va cere tuturor ţărilor membre să atribuie numele lui Pele unuia dintre stadioanele lor, a anunţat luni preşedintele Gianni Infantino, prezent în oraşul brazilian Santos, cu ocazia funeraliilor legendarului decar al Selecao, informează AFP, citată de Agerpres.

Infantino a venit în Brazilia pentru a-i aduce un omagiu celui pe care mulţi îl consideră cel mai mare fotbalist din toate timpurile, pe stadionul Vila Belmiro al clubului FC Santos, la care „Regele” Pele şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei.

„Vom cerere tuturor ţărilor din lume să atribuie numele lui Pele unuia dintre stadioanele lor”, a declarat cu această ocazie preşedintele FIFA.

02/01/2023 , 15:36

Fanii stau la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Pelé

Fanii s-au aliniat luni dimineața, de la primele ore, în fața stadionului Vila Belmiro, pentru a intra să-și ia rămas bun de la idolul Braziliei.

În interiorul stadionului Vila Belmiro, a fost instalat un cort mare pentru a amplasa sicriul lui Pelé.

După priveghi, sicriul său va fi purtat pe străzile din Santos înainte de înmormântare. Se așteaptă ca președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, și alți demnitari să participe la ceremonie, transmite Associated Press.

Știrea inițială:

Porțile stadionului s-au deschis la ora locală 10:00 (15:00 ora României), pentru ca fanii să-și poată lua rămas bun de la fostul mare fotbalist. Priveghiul va dura până marți, la ora locală 10:00, apoi sicriul va fi purtat pe străzile din Santos și va trece prin fața casei mamei sale, Celeste, în vârstă de 100 de ani. 

Înmormântarea va avea loc la Memorial Necrópole Ecumênica, un cimitir din Santos, iar la ceremonie va fi prezentă numai familia lui Pelé.

Pelé a murit pe 29 decembrie, la vârsta de 82 de ani. Fostul fotbalist a condus Brazilia la câștigarea Cupei Mondiale în 1958, 1962 și 1970 și rămâne unul dintre cei mai buni marcatori din toate timpurile ai echipei, cu 77 de goluri. Neymar a egalat recordul lui Pelé în timpul Cupei Mondiale din acest an din Qatar.

Ce a reprezentat Pelé pentru Santos

Orașul Santos a fost fondat de portughezi în ianuarie 1546. Acesta găzduiește cel mai mare port din America Latină, care alimentează zona Sao Paulo și exportă produsele agricole ale țării către restul lumii.

Abia după ce un tânăr de senzație de 15 ani a început să înscrie goluri pentru echipa orașului, Santos, un oraș cu aproximativ 430.000 de locuitori în prezent, a devenit un nume cunoscut. Marele brazilian a jucat acolo între 1956 și 1974, scrie Associated Press.

„Există un Santos înainte de Pelé și altul după el", a declarat Serginho Chulapa, atacantul Braziliei la Cupa Mondială din 1982 și un erou local cu peste 100 de goluri pentru club. „El a pus atât orașul, cât și clubul pe hartă. Înainte de el, oamenii veneau să lucreze în port și să meargă la plajă".

„Santos nu se află într-o metropolă precum Sao Paulo, trebuie să lucrăm cu mai puțini bani. Iar Pelé a făcut acest club gigantic de când a început să joace", a spus Chulapa. „Santos a avut apogeul său cu el".

Pelé i-a oferit lui FC Santos două titluri de campioană în Copa Libertadores și două titluri în Cupa Intercontinentală, în fața celor de la Benfica și AC Milan, în timp ce a învins unii dintre cei mai buni rivali din lume. Brazilianul a câștigat 26 de titluri la club.

Unii dintre politicienii de top ai Braziliei, inclusiv președintele Luiz Inácio Lula da Silva, au locuit în orașul de coastă. Însă una dintre principalele atracții turistice din Santos este Muzeul Pelé. Acesta se află în zona renovată a Casaroes do Valongo, în apropiere de portul orașului. A fost deschis în 2014 și găzduiește zeci de mii de turiști.

Muzeul prezintă câteva dintre obiectele rămase de la Pelé: ghete, trofee, medalii, tricouri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE