Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legenda fotbalului brazilian, Pelé, a murit la 82 de ani, după o luptă îndelungată cu cancerul

A murit Pelé, unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi ai tuturor timpurilor, cu o tehnică de invidiat şi cu 1285 de goluri marcate de-a lungul carierei, supranumit și "Regele fotbalului".

''Te iubim la infinit, odihneşte-te în pace'', a scris fiica lui Pelé pe Instagram, din spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde Edson Arantes do Nascimento era internat.

Spitalul a precizat că decesul a survenit în urma ''cedării mai multor organe vitale''.

Pelé era internat de la sfârșitul lunii noiembrie, pentru îngrijiri paliative - tipul de îngrijire pe care o primesc suferinzii aflați în fază terminală a bolii. Au existat declarații - inclusiv ale sale - prin care fanii primeau asigurări că e vorba de o procedură de rutină, însă, iată, în numai câteva zile starea legendarului brazilian s-a agravat.

Pe 21 decembrie, echipa de medici a semnalat că tumoarea a avansat şi că Pele a avut nevoie de tratament intensiv din cauza disfuncţiilor la rinichi şi inimă.

Decesul lui Pele survine la 11 zile după încheierea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar şi la doi ani după dispariţia altui monstru sacru al fotbalului, argentinianul Diego Armando Maradona. 

Edson Arantes do Nascimento s-a născut la 23 octombrie 1940 în oraşul Tręs Coraçőes din Brazilia. Şi tatăl său a jucat fotbal, transmiţându-i fiului dragostea pentru sport, conform site-ului oficial pele10.com.

El şi prietenii săi îşi spuneau "Desculţii". Jucau fotbal cu o minge făcută dintr-o şosetă umplută cu cârpe pe străzile din Baura.

Pelé a fost descoperit în anii '50 de către fostul internaţional brazilian Waldemar de Brito, care l-a înscris şi l-a antrenat la echipa FC Santos. La 15 ani, intra pentru prima oară pe teren ca ca jucător profesionist, iar pe 7 septembrie 1956 înscria primul gol în poarta echipei Corinthians Sao Paolo. Recunoaşterea sa mondială a venit doi ani mai târziu, la turneul final al Cupei Mondiale din Suedia. Acolo a marcat trei goluri în semifinala jucată cu Franţa şi două în finala câștigată cu 5-2 în fața gazdelor turneului.

Pe 19 noiembrie 1969, Pelé a marcat cel de-al o mielea gol al carierei sale. În cadrul Campionatului Mondial din Mexic (1970), câştigat cu echipa sa naţională, brazilianul a înscris şi cel mai frumos gol al carierei sale în meciul în care Brazilia a învins România cu scorul de 3-2, după cum el însuşi declara.

A fost un turneu de poveste pentru ai noștri, care nu s-au făcut deloc de râs nici în fața naționalei cariocas (2-3), nici a campioanei mondiale en-titre, Anglia (0-1) și chiar au bătut Cehoslovacia cu 2-1.

România se poate lăuda cu șansa de a fi întâlnit, la Mondial, două dintre cele mai mari echipe din istoria acestui sport: Brazilia lui Pelé, în 1970 și Argentina campioană mondială a lui Diego Armando Maradona, în 1990. (în 1994, România a învins Argentina în optimile Campionatului Mondial din Statele Unite, însă Maradona, prezent pe teren în partidele din grupe, era suspendat pentru dopaj).

Pelé, o carieră impresionantă și în cifre

Pe lângă cele trei titluri de campion mondial cu Brazilia, "O Rei'' a reușit și alte performanțe notabile. Cu FC Santos, a câştigat de şase ori campionatul Braziliei (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968), două Cupe Libertadores (în sezoanele 1961/1962 şi 1962/1963) şi două Cupe Intercontinentale (1962 şi 1963), conform Agerpres, care citează transfermarkt.com. Timp de doi ani (1975-1977) a jucat la echipa americană New York Cosmos, cu care, în 1977, a triumfat în campionatul intern. A fost, alături de altă legendă a fotbalului, germanul Franz Beckenbauer, printre cei care au dat naștere interesului față de soccer unui public avid după fotbal american și baseball - în acel deceniu.

Pelé a marcat 1283 de goluri în 1363 de meciuri, record mondial al tuturor timpurilor, potrivit guinnessworldrecords.com. Sigur, cifrele au dus la nenumărate discuții: nu o dată, brazilianul a fost arătat cu degetul pentru că ar fi trecut la catastif și partide amicale din afara calendarului oficial.

A evoluat de 92 de ori în naţionala ţării sale, pentru care a înscris 77 de goluri.

După încheierea carierei de fotbalist (1977), a rămas o personalitate respectată şi idolatrizată de către microbiştii din întreaga lume. În 1978, i-a fost acordat Premiul internaţional pentru Pace şi în 1993 a fost introdus în National Soccer Hall of Fame. În iunie 1994, a fost numit ambasador al bunei voinţe la UNESCO.

Între 1 ianuarie 1995 şi 1 mai 1998, a fost ministru extraordinar al sportului în timpul mandatului de preşedinte al Braziliei deţinut de Fernando Cardoso.

În anul 1999, a primit titlul de Fotbalistul Secolului din partea Federaţiei Internaţionale de Istorie şi Statistică a Fotbalului. În acelaşi an, a fost desemnat Atletul Secolului de către Comitetul Olimpic Internaţional, iar revista Time l-a inclus în lista celor mai influenţi 100 de oameni ai secolului XX.

În decembrie 2000, FIFA l-a desemnat, alături de Diego Maradona, Fotbalistul Secolului XX. Anul 2010 i-a adus lui Pele titlul de preşedinte onorific al clubului New York Cosmos. În 2013, Pele a primit Balonul de Aur Onorific din partea FIFA pentru întreaga sa carieră.

surse: AP, Agerpres

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE