Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SPECIAL | Emeric Dembroschi, „eroul de la Guadalajara”, amintiri din „Groapa cu lei” de la Mondialul din '70 și întâlnirea cu marele Pelé

O nouă ediție a Campionatului Mondial de fotbal debutează la finele acestei săptămâni, în Qatar. România nu participă nici de această dată, așa că nu ne rămâne decât să privim spre Mondialul altora și să ne aducem aminte de momentele de glorie ale fotbaliștilor noștri la turneele finale. Și ne referim la Mondialul din Mexic 1970, iar ghid ne este, în călătoria în timp de peste o jumătate de secol, tocmai cel mai bun jucător al României de la acea ediție.

„Eroul de la Guadalajara” sau „Statuia din Mexic”. Cu aceste supranume a rămas fostul mare internațional Emeric Dembroschi, după Mondialul din 1970. Ajuns la 77 de ani, rememorează cu emoție duelurile din ”Grupa Morții”: 0-1 cu Anglia, 2-1 cu Cehoslovacia și 2-3 cu Brazilia legendarului Pelé.

„Destul de greu pentru noi, pentru că nu prea aveam experiență internațională, nu prea aveam am jucat afară. Am jucat puține meciuri amicale, că știți cum era pe vrema aia, era greu să aduni meciuri internațioanale, fiindcă nu prea ne lăsau să jucăm. Dar era foarte bine că ne-am întâlnit cu echipe tari, fiindcă ne-am mobilizat mai bine și am încercat să contracarăm adversarul și chiar să impunem jocul, în anumite momente. Cum a fost cu Cehoslovacia: ne-am impus jocul nostru, că am prins experiență de la englezi, cu o etapă înainte și am reușit să câștigăm”, spune Emeric Dembroschi.

Fără trac în duelurile cu Pelé

Dembroschi spune că nu a avut trac în confruntarea cu Pelé, considerat de mulți a fi cel mai bun jucător al lumii din toate timpurile. Ba chiar a reușit să și marcheze în poarta Braziliei.

„Sigur că n-a fost ușor să joci cu Brazilia și în fața unor vedete. Dar n-am băgat în seamă. Cel puțin eu, nu m-a interesat că-i Pelé. Sau Dumitru, nu ținea cont că-i Pelé, că-i băga niște alunecări de-l înjura Pelé”, spune Dembroschi.

  • Primul „11” aliniat de naționala României în duelul cu Brazilia a fost Adamache – Sătmăreanu, Dinu, Lupescu, Mocanu – Dumitru, Neagu, Nunweiller, Dembroschi – Lucescu și Dumitrache. Pe parcurs au mai intrat Necula Răducanu și Tătaru.

Tricolorii avuseseră ocazia să cunoască îndeaproape latura umană a ”Perlei Negre”, Pelé, cu un an înainte, într-un turneu efectuat în Brazilia.

„Am stat la hotel Copacabana și am stat în hotel cu ei. Și ne-am întâlnit dimineața, la micul dejun, stăteam pe fotolii împreună, ne-am făcut poze. Era foarte amabil, foarte modest. Așa, în viața particulară n-a fost problemă cu el”, își amintește fostul fotbalist.

La finalul Mondialului din 1970, în care Pelé și Brazilia câștigau pentru a treia oară trofeul, a existat ideea amenajării unei alei a vedetelor acelui turneu. Aleea din fața stadionului Azteca, din Ciudad de Mexico, ar fi trebuit să conțină 16 statui care să înfățișeze cel mai bun jucător din fiecare țară participantă. Cei 16 fotbaliști au fost aleși de presa internațională, iar din România fusese desemnat Dembroschi, dar totul a rămas la stadiul de proiect.

„Gazdele n-au mai continuat proiectul și a rămas baltă. Și am rămas ca legendă, ca statuie. Deci, ori e statuie, ori nu e, pentru mine tot aia e, că tot omul cu statuia am rămas. Și a zis Răducanu, când am venit acasă, că am jucat mai slab după Campionatul Mondial un sezon în România, în campionatul nostru: De-aia joacă slab, c-a venit statuia încoace și a rămas Dembroschi acolo”, povestește „eroul de la Guadalajara”.

Nicolae Dobrin, marele absent

Marele absent din naționala României a fost legendarul Nicolae Dobrin. Din cauză că nu s-a adaptat condițiilor climatice din Mexic, Dobrin nu a jucat niciun minut.

„Era destul de dureros că Dobrin n-a apărut în primii 11, dar nu era el vinovat și nici Angelo Niculescu, care nu l-a băgat. El, pur și simplu, nu s-a acomodat”, spune Dembroschi.

Acesta crede că Mondialul din Qatar va fi câștigat de una dintre favorite, dar ar putea exista și surprize.

„Portugalia are echipă bună, care poate să facă o figură bună, în rest favoriții rămân tot ăia. Rămâne Argentina, Brazilia, Germania , Spania, Franța”, spune fostul fotbalist.

Născut la 6 octombrie 1945, în localitatea maramureșeană Câmpulung la Tisa, Emeric Dembroschi a jucat doar la două echipe din Divizia A: Dinamo Bacău și Poli Timișoara, iar pe bănățeni i-a și antrenat în diferite perioade. Pentru națională a jucat 27 de meciuri și a marcat nouă goluri. De 18 ani trăiește în comuna timișeană Dumbrăvița, iar primarul de acolo i-a înmânat recent o plachetă, în semn de apreciere pentru cariera sa. O academie de juniori din Sighetu Marmației poartă numele lui Emeric Dembroschi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE