Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GUEST POST | „Doamna Nadia, ne faci și nouă o poză?”. Jurnalistul Euronews România, Andrei Nourescu, despre întâlnirea cu Pelé și ce i-a răspuns legenda Braziliei despre Maradona

Publicat de: Andrei Nourescu

Andrei Nourescu, jurnalist Euronews România cu o bogată experiență în presa sportivă, vorbește despre întâlnirea pe care a avut-o cu regretatul Pelé, la Doha, în urmă cu peste zece ani.

Probabil unul dintre cele mai frumoase privilegii pe care le oferă jurnalismul, cea mai frumoasă meserie din lume, este faptul că întâlnești și cunoști oameni exponențiali, greu accesibili, legende care rămân în istoria omenirii prin ceea ce au realizat.

Regretatul Pelé face parte clar din această categorie a personalităților care și-au lăsat amprenta asupra omenirii, iar dispariția lui mi-a adus în memorie două întâlniri pe care le-am avut cu el și despre care o să povestesc foarte pe scurt mai jos.

Cu mai bine de un deceniu în urmă, bogații șeici din Qatar au construit la Doha cea mai mare sală de sport din lume, celebra Aspire Dome. Și au dorit să facă o inaugurare extravagantă, de impact global, fără să conteze cheltuielile. Iar ambițiile șeicilor qatarezi nu au limite, astfel că au reușit să-i aducă la Doha pe cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor, Pelé și Maradona. A căror rivalitate de la distanță era de notorietate, ei evitând până la acel moment întâlnirile sau aparițiile publice împreună. Dar oferta șeicilor a fost de nerefuzat, aceștia punând la bătaie un million de dolari pentru ca Pelé și Maradona să accepte să participe, pentru o zi, la inaugurarea Aspire Dome. A fost evenimentul care mi-a prilejuit și prima întâlnire cu legendarul Pelé. Care a fost și la Doha extrem de greu accesibil și, firește, păzit în permanență de o mulțime de bodyguarzi. Norocul meu a fost prezența la eveniment a Nadiei Comăneci, pe care Pelé, aveam să descopăr acolo, o respecta enorm. Și astfel am reușit, în backstage-ul de la Aspire, în așteptarea intrărilor pe scenă,  să stau de vorbă, preț de vreo 10 minute cu legendarul brazilian.

Care a fost deschis, volubil, extrem de modest și plin de umor. Nu ținea minte să fi ajuns vreodată prin România, dar știa cine sunt și ce reprezintă în sportul mondial Hagi, Nadia și Ilie Năstase. Și nu uitase cât de greu a învins Brazilia echipa României la Guadalajara, la Cupa Mondială Mexico 1970. Nu știu cum s-au scurs minutele petrecute în compania lui Pelé, dar la final țin minte cu cât umor și eleganță mi-a răspuns la întrebarea dacă cel mai mare fotbalist al lumii este el sau Maradona… „Daca mama lui Diego a zis că fiul său este cel mai bun, n-o putem contrazice pe doamna”, a râs el... După care, nonșalant, mi-a luat telefonul și s-a îndreptat către Nadia, „doamna Nadia, ne faci și nouă o poză?” 

Acesta era Pelé, haios, modest și sclipitor de inteligent...

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE