Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia susține că a făcut arestări, după ce ucrainenii ar fi plănuit atacuri cu "bombă murdară"

În ziua în care armata rusă a aruncat în aer barajul de la hidrocentrala Nova Kahovka, Serviciul federal de securitate (FSB) a acuzat Ucraina că plănuiește noi atacuri cu "bombă murdară" pe teritoriul Rusiei. Informația a fost dezvăluită la agenția de știri de stat RIA Novosti, citată de The Moscow Times.

De altfel, FSB spune că a și făcut arestări, iar doi piloți "au mărturisit actele teroriste comise și pe cele planificate", conform TASS.

Rusia susține că a descoperit atacuri cu "bombă murdară" puse la cale de ucraineni

FSB precizează că ar fi descoperit acest complot "cu bombă murdară" în timp ce investiga un atac nereușit al unei drone ucrainene asupra unui aerodrom rus din nordul Moscovei, potrivit sursei citate.

Totodată rușii spun că ar fi primit indicii potrivit cărora serviciile de informații ucrainene au înființat deja o unitate specială care folosește avioane ușoare pentru aprovizionarea grupurilor de sabotaj din interiorul Rusiei și pentru a "lansa bombe asupra instalațiilor care țin de infrastructura energetică și cea de alimentare cu combustibil". Această unitate ar fi efectuat, în 2023, cinci atacuri asupra unor instalații energetice din apropierea graniței ruso-ucrainene, potrivit FSB.

"Au fost puse la cale livrarea și amplasarea așa-numitelor bombe murdare, echipate cu temporizatoare, pentru a detona simultan și a face zonele improprii pentru a fi locuite", a precizat FSB.

Kievul nu a făcut comentarii până acum pe merginea cestui subiect, iar informațiile nu au putut fi verificate independent.

Ce este așa-zisa "bombă murdară"

Nu este prima dată când Rusia acuză Kievul de atacuri sau planuri de a ataca prin intermediul "bombelor murdare". Anul trecut, rușii au susținut același lucru.

Bomba murdară este folosește material radioactiv și este cunoscută sub denumirea de RDD, adică dispozitiv de dispersie radiologică. Această bombă este destul de imprecisă și e considerată rudeimentară, însă este mult mai ușor și mai ieftin de construit decât bomba nucleară. În interiorul acestei bombe murdare se află explozibili convenționali, precum dinamita, în combinație cu materiale radioactive, care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.

Se utilizează niște izotopi ai unor elemente chimice radioactive, precum plutoniu, uraniu, sau poloniu, iar aceste materiale radioactive pot fi obținute chiar din surse radioactive din medicină sau industrie.

Diferența dintre bombele murdare și cele nucleare sunt uriașe. O bombă nucleară provoacă daune chiar de milioane de ori mai mari, iar norul de radiații se poate răspândi pe suprafețe de mii de kilometri pătrați.

De cealaltă parte, radiațiile produse de o bombă radioactivă pot afecta câteva zeci sau sute de metri, pe întinderea unor străzi sau clădiri și care pot ajunge la distanță de câțiva kilometri. Condițile meteo contribuie și ele, dacă avem în vedere că vântul poate ajuta la răspândirea efectelor.

"Bombele murdare" nu sunt folosite pe câmpul de luptă

Puterea contaminării scade pe măsură ce materialul radioactiv este răspândit în atmosferă. În plus, este posibil ca acel material radioactiv să nu fie letal. Totul depinde de tipul și cantitatea de material radioactiv. Având în vedere că aceste materiale radioactive nu au miros, este posibil ca populația nici să nu știe că a avut loc o contaminare. Dar praful inhalat poate fi periculos, mai ales dacă persoanele expuse se află în apropiere.

Aceste bombe murdare nu se folosesc pe câmpul de luptă, ci în zonele urbane, având în vedere că numărul victimelor ar fi unul limitat.

Însă o contaminare a clădirilor sau a obiectelor poate exista, așa că ar fi necesară o curățare specială a acestora, care este costisitoare, după cum precizează Comisia americană de reglementare a activităților nucleare, iar accesul în anumite locuințe, mașini sau alte locuri ar putea fi interzis pentru o perioadă de câteva luni sau cât durează decontaminarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE