Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: UE pregătește măsuri pentru țările care ajută Rusia să evite sancțiunile

Publicat de: Sorin Rusu

Al zecelea pachet de sancțiuni a fost aplicat deja Rusiei, pentru invazia Ucrainei. Cu toate acestea, rușii au reușit să evite o parte din acestea. Pe unele dintre sancțiuni le-a evitat cu ajutorul aliaților. Astfel, potrivit Politico, Uniunea Europeană lucrează la un mecanism pentru a-i pedepsi și pe acești aliați ai rușilor.

Mai întâi, se așteaptă ca unele țări din Asia Centrală să dea explicații pentru o creștere bruscă a comercializării produselor interzise prin sancțiuni, de exemplu.

O investigație recentă a scos la iveală că Rusia are, totuși, acces la tehnologii sensibile. De exemplu, dronele sau microcipurile găsesc cumva o cale de a ajunge în Rusia, prin țări precum Kazahstan, cu ajutorul unor companii din această țară, companii care au patronat rusesc.

UE vrea să elaboreze sancțiuni pentru țările terțe care ajută Rusia

Astfel, conform sursei citate, UE speră că, elaborând aceste sancțiuni, sau doar menționând că ar urma să aplice sancțiuni, guvernele din țările terțe să fie descurajate să mai ajute Rusia. Măsurile ar permite chiar interzicerea accesului la bunurile-cheie.

Numai că această propunere de a crea sancțiunile respective se lovește deocamdată de o oarecare reținere, sau chiar teamă de a fi pusă în aplicare. Există deja un draft al acestui document.

Printre țările care au cea mai mare reținere se numără Germania, care se teme că astfel de pedepse ar putea afecta grav relațiile diplomatice și chiar că "ar putea arunca unele țări direct în brațele Rusiei". În consecință, nemții propun o alternativă la aceste sancțiuni.

Astfel, decât să fie pedepse pentru că produsele interzise sunt reexportate în Rusia, se propune ca accentul să fie pus pe companii, iar pedepsele să fie aplicate gradual, în anumiți pași, considerați "excepționali, ca măsuri de ultimă instanță". Aceasta este a doua oară când Comisia introduce măsuri suplimentare de siguranță.

Se pregătește al 11-lea pachet de sancțiuni asupra Rusiei

Țările europene speră să se pună de acord, până săptămâna viitoare, asupra unui pachet de sancțiuni. Însă vor exista consultări înaintea ultimelor discuții, care vor avea loc pe 7 iunie.

"Ne apropiem de o înțelegere", a spus un diplomat european, potrivit sursei citate.

În plus, UE pregătește al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit Bloomberg. Printre acestea se numără o perioadă de grație de 30 de zile pentru transferurile între nave și pentru navele care își opresc sistemele de navigație.

Sunt prevăzute și măsuri care includ interzicerea tranzitului mai multor bunuri prin Rusia, dar și încetarea fluxurilor de petrol ale Rusiei prin partea de nord a conductei Druzhba.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE