Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente în Rusia, lupte grele la graniță. Moscova acuză Kievul că încearcă să invadeze teritoriul rus

Federația Rusă acuză Ucraina că bombardează mai multe localități rusești de la graniță. Iar grupuri de militari, însoțiți de tancuri și blindate, ar fi încercat să forțeze granița și să pătrundă pe teritoriul Rusiei. Toate atacurile au fost respinse, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova. Ucraina nu a comentat deocamdată acuzațiile Rusiei.  

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a anunțat că mai multe localități au fost supuse unui tir masiv de artilerie. Agenția rusă TASS a publicat imagini cu o clădire în flăcări în orașul de frontieră Șebekino. Mai multe imagini cu distrugeri au fost publicate și pe rețelele de socializare. 

Veaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod: ”A fost o dimineață rea în regiunea Belgorod, în raionul Șebekino, unde bombardamentele Forțelor Armate ale Ucrainei nu au încetat. Opt oameni au fost răniți, morți nu sunt.” 

Autoritățile regionale evacuează populația din zonele de la granița cu Ucraina. 

”Am fost bombardați groaznic. A fost, pur și simplu, groaznic. Toate geamurile au fost sparte. Înfricoșător”, a spus un cetățean. 

”De la trei dimineață și până la șapte nu am putut să ieșim. Nu puteam nici capul să-l ridicăm. A fost groaznic”, a mărturisit o femeie. 

Lupte grele în zona graniței dintre Ucraina și Rusia

Pe lângă bombardamente, s-au dat lupte grele în zona graniței dintre Ucraina și Rusia. Autoritățile de la Moscova vorbesc despre trupe teroriste ucrainene însoțite de tancuri. 

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: ”În jurul orei 3:00 dimineața, ora Moscovei, după tiruri intense asupra obiectivelor civile din regiunea Belgorod, formațiunile teroriste ucrainene, două companii mecanizate de pușcași susținute de tancuri, au încercat să intre pe teritoriul Federației Ruse. Au fost distruși peste 30 de teroriști, patru automobile blindate, 1 aruncător de proiectile reactive “Grad” și 1 pick-up.”

Atacul de la graniță a fost asumat de gruparea militară “Corpul de voluntari ruși”. Recent, autoritățile de la Kiev au spus că nu au legătură cu atacurile de pe teritoriul rus și că acestea sunt planificate și realizate de grupări de militari ruși anti-Kremlin, care urmăresc răsturnarea regimului. Printre altele, gruparea “Corpul de voluntari ruși”, care se declară anti-Putin, a publicat pe canalul său de Telegram imagini video care ar confirma că au pătruns pe teritoriul Rusiei și că luptă cu armata.

”Luptătorii „Corpului de voluntari ruși” poartă iarăși lupte pe teritoriul Federației Ruse. În scurt timp, vom fi lângă orașul Șebekino. Din păcate, nu putem asigura evacuarea civililor din zonele de la graniță, fiindcă armata rusă bombardează aceste raioane și face imposibilă evacuarea. Stați în case și nu vă faceți girji, soldații “Corpului de voluntari ruși” nu luptă cu civilii”, a explicat un luptător

Despre situația din regiunea Belgorod este informat și președintele rus Vladimir Putin, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Totodată, agenția Tass a anunțat că liderul de la Moscova l-a decorat cu Ordinul pentru Bărbăție pe șeful administrației orașului Șebekino de la granița cu Ucraina.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE